Francijas konservatīvo spēku prezidenta amata kandidāts Nikolā Sarkozī trešdien pavēstīja, ka vēlas panākt eiro kursa kritumu, un valdībām vajadzētu uz to piespiest Eiropas Centrālo banku (ECB).
Sarkozī iepriekš sacīja, ka pārmērīga eiro vērtība vēl vairāk sarežģī Francijas ekonomiskās problēmas, kas liek eksportētājiem cīnīties par savu konkurētspēju starptautiskajā tirgū.

"Jā, es vēlos izraisīt eiro kursa kritumu. Pārāk vērtīga valūta ir trūkums, nevis aktīvs," uzstājoties sanāksmē Lillē, sacīja Sarkozī.

Francijas prezidenta amata kandidāti sākuši spēcīgus uzbrukumus ECB, bieži vien šādi reaģējot uz Francijas rūpniecības grūtībām, piemēram, saistībā ar lidmašīnu būvētāja "Airbus" paziņojumu par 10 000 strādnieku atlaišanu visā Eiropā, tajā skaitā Francijā.

"Es lūdzu, lai mēs izdarītu ar eiro to pašu, ko amerikāņi dara ar dolāru, japāņi - ar jenu un ķīnieši - ar juaņu," sacīja bijušais Francijas finanšu ministrs. "Vai lūgt ECB izdarīt ar eiro to pašu, ko ASV Federālās rezerves dara ar dolāru, ir pārāk daudz prasīts - samazināt kursu līdz saprātīgākam līmenim?"

Sabiedriskās domas aptauju rezultāti liecina, ka Sarkozī un viņa sīvākā sāncense no Sociālistiskās partijas Segolēna Rojāla pirms 22.aprīlī gaidāmās valsts prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas ir gandrīz vienlīdz populāri.

Pēc aptaujāto francūžu domām, 6.maijā gaidāmajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā sacentīsies tieši Rojāla un Sarkozī, kuram tiek paredzēta uzvara.

Otrdien publicētajā intervijā Sarkozī atsauca iepriekš izteikto aicinājumu mainīt ECB statūtus, lai koncentrētu uzmanību uz ekonomisko pieaugumu un darbavietām, taču uzsvēra, ka eiro nav vienīgā neatkarīgas centrālās bankas rūpe.

Rojāla šobrīd ir vienīgā no populārākajiem prezidenta amata kandidātiem, kas pieprasa šādas ECB mandāta izmaiņas.

"Protams, Francija viena nevar ietekmēt ECB monetāro politiku. Taču mūsu, francūžu, ziņā ir izraisīt diplomātisku ofensīvu nolūkā panākt, lai arī mūsu partneri izdara spiedienu uz ECB, lai mēs varētu izveidot īstu Eiropas ekonomikas valdību," norādīja Sarkozī.

Viņš piebilda, ka tādu valstu, kā Indijas un Ķīnas valūtas ir "novērtētas pārāk zemu".

"Mums vajadzēs viņus piespiest sākt sarunas par valūtas kursu pārskatīšanu, jo jenas un juaņas pārāk zemā vērtība ir negodīga attiecībā pret Eiropas strādājošajiem," uzsvēra Sarkozī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!