Izraēlas premjerministrs Ariels Šarons, reaģējot uz palestīniešu pašnāvnieka sarīkoto bumbas sprādzienu, kurā gāja bojā četri izraēlieši, svētdien paziņoja, ka jaunajam palestīniešu prezidentam Mahmudam Abasa, "jālikvidē" kaujinieku grupējumi pirms miera procesa atsākšanās.
"Nebūs nekāda diplomātiskā progresa, kamēr palestīnieši nespers enerģiskus soļus, lai likvidētu teroristu grupas un to infrastruktūru palestīniešu pašpārvaldes teritorijā," kabineta sēdē paziņoja Šarons.

Šarons teica, ka Abasa tūlītējais uzdevums pēc piektdienas uzbrukuma Televivas naktsklubā ir vērsties pret grupējumu "Islama džihads", kurš uzņēmies atbildību par uzbrukumu, kas faktiski izjauc "de facto" pamieru.

Ja nekas netiks darīts, "Izraēlai būs jāatsāk militārā darbība, lai aizsargātu Izraēlas pilsoņu dzīvības", teica premjerministrs.

Šarons un Abass pasludināja pamieru 8.februārī Ēģiptē notikušajā galotņu apspriedē, kas viesa cerības, ka varētu beigties četrus gadus ilgusī vardarbība, kas novedusi strupceļā Tuvo Austrumu miera procesu.

Palestīniešu kaujinieku grupējumi noraidīja oficiālo pamieru, taču teica, ka turpināšot ievērot "de facto" pamieru, kas tika noteikts pirms galotņu apspriedes.

Abass asi nosodīja terora aktu Telavivā, kas ir pirmais palestīniešu uzbrukums Izraēlai kopš novembra, norādot, ka tā mērķis ir sabotēt miera centienus.

Tūlīt pēc uzbrukuma Izraēlas līderi paziņoja, ka viņam jāsāk arestēt un atbruņot kaujiniekus, kā to prasa ASV atbalstītā miera "ceļu karte", nevis jārisina dialogs ar viņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!