Lībija ar tādu valstu kā Ziemeļkorejas un Pakistānas palīdzību cenšas izstrādāt kodolieročus, atsaucoties uz Izraēlas premjerministra Ariela Šarona teikto, otrdien paziņoja viņa palīgs.
"Nevienam nevajadzētu būt pārsteigtam, ja Lībija kļūs par pirmo arābu valsti, kurai ir kodolieroči," pirmdien ārvalstu vēstnieku sanāksmē pavēstījis Šarons.

"Lībija centīgi mēģina iegūt kodolieroču izgatavošanas tehnoloģiju ar Ziemeļkorejas un Pakistānas palīdzību un atbalstu," sacīja Šarons. "Ne ar tādu palīdzību, kā bumbas iepirkšanu, bet gan ar palīdzību iegūt tehnoloģiju un zināšanas bumbas izgatavošanai."

Tripole šos izteikumus vēl nav komentējusi.

Eksperti uzskata, ka Izraēlas rīcībā ir kodolieroči, taču tā cenšas turēt pārējos neziņā par savu kodolarsenālu.

Izraēla regulāri apsūdz Lībiju un Irānu centienos iegūt kodolieročus un apgalvo, ka Irānas kodolieroču programma ir tālu izstrādāta. Abas valstis noliedz, ka izstrādātu kodolieročus.

ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) 2002.gada ziņojumā bija teikts, ka Lībija sākusi izstrādāt civilo kodolpētījumu programmu, kad tika atceltas pret to noteiktās ANO sankcijas, taču tās virzība uz priekšu ir atkarīga no ārvalstu piegādātājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!