Jaunievēlētais Izraēlas premjerministrs Ariels Šarons nevēlas atsākt sarunas ar palestīniešiem Ēģiptes kūrortpilsētā Tabā, kur tās pagājušajā mēnesī tika pārtrauktas, ceturtdien paziņoja viņa padomnieks diplomātiskajos jautājumos Zālmans Šovals.
Pēc padomnieka teiktā, Šarona valdība, kas varētu sākt darbu pēc dažām nedēļām, par saistošiem uzskatīs vienīgi iepriekš parakstītus līgumus ar palestīniešiem.

"Tabā netika panākta nekāda vienošanās un tas, kas tur tika apspriests, nav saistošs valdībai, kuru veidos Šarons. Viņš to jau paziņoja savā priekšvēlēšanu kampaņā," aģentūrai AFP paziņoja Šovals.

"Šī valdība vadīsies tikai pēc jau parakstītiem līgumiem," viņš teica, ar to domājot 1993.gadā Oslo parakstīto miera līgumu un vienošanās, kas vēlāk tika panāktas Vairiverā ASV un Šarmelšeihā Ēģiptē.

Sarunas Tabā tika pārtrauktas 28.janvārī, nepanākot vienošanos par galvenajiem jautājumiem, kas izraisījuši domstarpības starp Izraēlu un palestīniešiem.

Palestīnas pašpārvalde trešdien aicināja Šaronu atsākt sarunas tur, kur tās tika pārtrauktas ar līdzšinējo Izraēlas premjeru Ehudu Baraku, norādot, ka sarunas Tabā tikušas pārtrauktas vienīgi Izraēlas vēlēšanu dēļ, un ka abas puses ir vienojušās tās atsākt tiklīdz Izraēlā būs izveidota jauna valdība.

Šovals arī noraidīja Sīrijas priekšlikumus par pirms vairāk nekā gada pārtraukto sarunu atsākšanu. Sīrija ir pieprasījusi, lai Izraēla pilnībā izved armiju no Golanas augstienēm, kuras tā iekaroja arābu un Izraēlas karā 1967.gadā un 1981.gadā anektēja. Sīrijas prezidents Bašārs al-Asads trešdien paziņoja, ka viņa valsts ir gatava atsākt sarunas ar Izraēlu, ja tās jaunā vadība piekritīs izpildīt miera nosacījumus.

"Sīrijas izvirzītie nosacījumi miera sarunu atsākšanai nav pieņemami," sacīja Šoval.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!