Izraēlas premjerministrs Ariels Šarons nekavējoties pārtrauks savu vizīti Indijā pēc sprādzieniem Izraēlā, kad palestīniešu pašnāvnieki spridzinātāji otrdien divos terora aktos ar dažu stundu starpību Izraēlā nogalināja 13 cilvēkus un ievainoja vismaz 60.
Par šiem uzbrukumiem atbildību uzņēmās palestīniešu grupējums "Hamas".

Šarons plānotās ceturtdienas vietā no Indijas projām dosies jau trešdien, astoņu stundu mājupceļu uzsākot pusdienlaikā.

Augsta ranga amatpersona Šarona komandā Deli sacīja, ka Izraēlas valdība jau bija izstrādājusi atmaksas pasākumu plānu, gaidot premjera atgriešanos.

Kā jau ziņots, spridzinātājs otrdienas vakarā nogalināja vismaz sešus cilvēkus kafejnīcā Jeruzalemē tikai piecas stundas pēc tam, kad autobusu pieturā pie Izraēlas armijas bāzes netālu no Telavivas uzspridzinājās cits pašnāvnieks, nogalinot vismaz septiņus cilvēkus un vēl 30 ievainojot.

Drošības amatpersonām bija ārkārtas sanāksme Aizsardzības ministrijā Telavivā, lai apsvērtu Izraēlas reakciju, savukārt Izraēlas premjers Ariels Šarons plāno saīsināt savu vizīti Indijā un mājās doties trešdien - dienu ātrāk, nekā paredzēts.

Pēc pirmā sprādziena Šarons žurnālistiem pavēstīja, ka sprādziens bijis "atgādinājums tam, kā jācīnās pret terorismu, visur un ar visiem līdzekļiem."

Acīmredzami uzņemoties atbildību, kustības "Hamas" militārais spārns paziņoja: "Mēs teicām cionistiem, ka šis ir atmaksas laiks par jūsu ik dienas pastrādātajiem noziegumiem pret palestīniešu tautu."

Pirmais sprādziens nogranda Izraēlas kareivju autobusu pieturā pie ieejas Crifinas ebreju apmetnē, kas ir viena no lielākajām Izraēlas vidienē. Uzbrukuma vieta atrodas tikai dažu metru attālumā no kādas lielas slimnīcas.

Uzbrucējs nesis rokas somu ar 2-3 kilogramiem sprāgstvielu, kas saturēja arī lielu daudzumu dažādu metāla priekšmetu, kā naglas un skrūves, un uzspridzinājies autostāvvietā.

"Tas bija spēcīgs terora akts," sacīja neatliekamās palīdzības dienesta pārstāvis, piebilstot, ka sprādziena vietā atrasts palestīniešu pašnāvnieka ķermenis.

Policija pieļauj, ka uzbrukumu veikusi sieviete, raksta Izraēlas avīze "Ha'aretz".

Dažas stundas vēlāk spēcīgs sprādziens iznīcināja kafejnīcas "Cafe Hillel" stikloto ārpusi Jeruzalemes rietumos, nogalinot sešus cilvēkus un vairāku desmitus ievainojot.

Kāds liecinieks sacīja, ka spridzinātājs izkliedzis "Allahu Akbar" (Dievs ir varens) un uzspridzinājis bumbu, pie kafejnīcas ieejas stāvošajiem apsargiem cenšoties viņu aizstumt prom.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!