ANO Pasaules veselības organizācijas (WHO) vadītāja Grū Hārlema Bruntlanne otrdien atzina, ka smagā akūtā respiratorā sindroma (SARS) epidēmija Ķīnā vēl nav sasniegusi kulmināciju un vēl ir pāragri spriest, vai pasaulē šīs bīstamās slimības izplatība samazinās.
WHO ģenerāldirektore preses konferencē Briselē sacīja, ka gripai līdzīgās netipiskās pneimonijas jeb SARS uzliesmojums ir beidzies Vjetnamā un apturēts arī Kanādā.

Taču Bruntlanne brīdināja: "Šodien mēs vēl nevaram droši pateikt, vai uzliesmojums kopumā ir sasniedzis kulmināciju vai nē."

"Ķīnā tas vēl noteikti nav sasniedzis kulmināciju. Joprojām liels uzliesmojums turpinās arī Honkongā," sacīja WHO vadītāja.

Bruntlanne tikās ar Eiropas Savienības veselības aizsardzības komisāru Deividu Bērnu pirms ES dalībvalstu veselības aizsardzības ministru otrdien paredzētās ārkārtas tikšanās, kurā tiks apspriests, kā novērst SARS izplatīšanos Eiropā.

Visā pasaulē ar SARS līdz šim jau miruši vairāk nekā 460 un inficējušies vairāki tūkstoši cilvēku, taču pagaidām epidēmija galvenokārt skārusi Ķīnu un Dienvidaustrumāziju, radot draudus šī reģiona ekonomiskajai attīstībai. Ķīnā ar SARS miruši 214, bet inficējušies - vairāk nekā 4400 cilvēku.

ES prezidējošās valsts Grieķijas sagatavotajā projektā nav paredzēti radikāli pasākumi SARS epidēmijas novēršanai, taču tas satur aicinājumu dalībvalstīm veikt aktīvāku informācijas apmaiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!