Foto: AFP/Scanpix

Aizvadītā mēneša laikā strauji sarucis nelegālo imigrantu skaits, kas Itālijā ieradies pa jūras ceļu, savukārt Spānijā viņu skaits sasniedzis kopš 2009. gada augstākās atzīmes, pirmdien pavēstīja Eiropas Savienības (ES) robežaģentūra "Frontex".

Salīdzinot arī pērno jūliju, nelegālo imigrantu skaits, kas ieradies Itālijā, sarucis par 57% līdz 10 160, un tas ir zemākais skaitlis jūlija mēnesim kopš 2014. gada, teikts paziņojumā.

Jūlija pirmajā pusē bijuši kuģošanai riskanti apstākļi, turklāt vienā no Itālijas lielākajām ostām Sabratā pieaugusi vardarbība, bet Lībijas krasta apsardzes darbs kļuvis efektīvāks, skaidroja "Frontex".

Spānijā jūlijā ieradušies 2300 nelegālie imigranti, un tas ir par četrām reizēm vairāk nekā jūlijā pērn. Kopējais skaits pirmajos septiņos šā gada mēnešos ir 11 000, pārsniedzot visa 2016. gada kopīgo skaitu.

Nelegālo imigrantu skaits, kas jūlijā pa jūras un zemes ceļiem ieradies Grieķijā, sasniedzis 2300, un tas, salīdzinot ar jūniju, ir kritums par 25%, neraugoties uz to, ka imigrantu skaits, kas kuģos un laivās ieradies Grieķijas salās Egejas jūras austrumos, pieaudzis.

Salīdzinot ar šo pašu periodu pērn, nelegālo imigrantu skaits, kas ieradies Grieķijā no janvāra līdz jūlijam, sarucis par 90% līdz 15 750.

Savukārt Vācijas tiesas ir pārslogotas ar noraidīto patvēruma pieprasītāju lietām, atzīst augsta ranga tieslietu sistēmas amatpersona.

"Varētu teikt, kas situācija ir dramatiska," sacīja Federālās Administratīvās tiesas priekšsēdētājs Roberts Zēgmillers, kurš ir arī Leipcigas administratīvās tiesas tiesnesis.

Spiediens uz tiesām pieaudzis, neraugoties uz tiesnešu skaita pieaugumu, jo Vācijas tiesu sistēmā trūkst arī organizatoriskā atbalsta darbinieku.

Sagaidāms, ka lietu skaits, kurās ir iesaistīti patvēruma pieprasītāji, šogad dubultosies līdz 200 000, tā kā ir strauji pieaudzis lietus skaits, kuras pret valsts imigrācijas un bēgļu dienestiem iesnieguši indivīdi, kuru lūgumi par patvēruma piešķiršanu noraidīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!