Lībijā svētdien izjuka sarunas par diktatora Muammara Kadafi spēku padošanos tuksneša pilsētā Banivalidā, un tās netiks atjaunotas, paziņoja galvenais nemiernieku pārstāvis šajās sarunās.

"Es atstāju šīs problēmas risināšanu militārā komandiera ziņā," paziņoja Abdallāhs Kenšils, kurš bija nemiernieku izveidotās Pagaidu pārejas nacionālās padomes galvenais pārstāvis šajās sarunās.

Kenšils sacīja, ka Kadafi spēki gribējuši atstāt Banivalidu, nenododot ieročus, bet nemiernieki šādu iespēju noraidījuši. Kadafi spēki arī pieprasījuši, lai nemiernieki ieietu Banivalidā bez ieročiem.

Banivalida apmēram 150 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Tripoles ir viens no pēdējiem Kadafi spēku bastioniem. Nemiernieki ceturtdien paziņoja, ka Kadafi ir aizbēdzis uz Banivalidu kopā ar savu dēlu Saifu al Islāmu un bijušo izlūkošanas dienesta vadītāju, Kadafi svaini Abdullahu Senusi trīs dienas pēc tam, kad nemiernieki ieņēma Tripoli. Banivalidā atrodoties arī Kadafi režīma koordinators attiecībām ar ciltīm Ali al Ahvals.

Banivalidā valda ietekmīgā Varfallas cilts, kas ir lielākā Lībijā un apvieno apmēram miljonu cilvēku, tomēr tā nav pilnigi lojāla Kadafi. Nemiernieki bija norādījuši, ka nevar uzbrukt šai ciltij, jo daudzas nemiernieku brigādes Bengazi un Zintanā ir no Banivalidas.

Banivalida ir viena no četrām pilsētām, kuras vēl kontrolē Kadafi spēki. Pārējās trīs ir Džufra, Sabha un Kadafi dzimtā pilsēta Sirte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!