Foto: AFP/Scanpix/LETA

Komentējot Vīnē notiekošās sarunas par kodolvienošanos, Teherāna pirmdien norādījusi, ka ASV un Irānas starpā joprojām valda domstarpības.

Diplomāti, kas risina sarunas Vīnē, cer vienoties par vadlīnijām, kurām sekojot Vašingtona atceltu Irānai piemērotās sankcijas un Irāna ierobežotu savu kodolprogrammu.

Darba grupas vēl apspriež tehniskus jautājumus, un vēl pastāv politiskas domstarpības, kas būs jārisina augstākā līmenī, pavēstīja Irānas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis.

"Mēs vēlamies risinājumu visām domstarpībām un ne tikai daļējus risinājumus," paziņoja Irānas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis.

Viņš atklāja, ka panākta vienošanās par tehniskām sankcijām, piemēram, Irānas naftas eksporta atsākšanu un piekļuvi maksājumiem par naftu ārvalstu bankās. Tomēr trūkst skaidrības par politiskām sankcijām, kas vērstas pret Irānas politiķiem un amatpersonām.

Vienošanās, ko Irāna 2015.gadā parakstīja ar ASV, Lielbritāniju, Ķīnu, Franciju, Vāciju un Krieviju, apņemoties ierobežot savu kodolprogrammu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu, atrodas uz sabrukuma robežas kopš 2018.gada, kad toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps nolēma, ka Vašingtona no šā līguma izstāsies un atjaunos sankcijas pret Irānas ekonomiku. Pēc ASV lēmuma arī Irāna sāka atkāpties no pakta saistību izpildes.

Teherāna ir vairākkārt solījusi atgriezties pievienošanās ievērošanas, ja ASV atcels sankcijas.

Lielbritānijas, Ķīnas, Francijas, Vācijas un Krievijas pārstāvji kopš aprīļa sākuma cenšas pārliecināt Irānu un ASV atgriezties pie vienošanās saistību izpildes.

Atbilstoši kodolpakta nosacījumiem Irāna apņēmās urānu bagātināt tikai līdz 3,67% līmenim, tiesa gan, jau janvārī Irāna sāka to bagātināt līdz 20%. Aprīlī Irāna paziņoja, ka sākusi bagātināt urānu līdz 60%, sperot vēl vienu soli tuvāk urāna bagātināšanai līdz 90% - līmenim, kāds ir nepieciešams, lai urānu varētu izmantot kodolieročos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!