Foto: Reuters/Scanpix

Ugandas militārā grupējuma "Tā Kunga pretošanās armija" (KPA) līderis Džozefs Konijs esot sasirdzis, taču joprojām veiksmīgi turpina bēguļot no viņa meklēšanā iesaistītajiem reģionālo un starptautisko spēku karavīriem, ziņo "Vice".

Ugandas bruņoto spēku pārstāvji norāda, ka ir zināms, ka Konija veselība ir ievērojami pasliktinājusies, visticamāk, diabēta dēļ.

Viņa vadītā KPA Ugandā izveidojās jau 80. gadu otrajā pusē, bet kopš tā laika uzbrukusi un uz laiku pārņēmusi kontroli ciematos un pilsētās arī Kongo, Centrālāfrikas Republikā un Dienvidsudānā. Globālās sabiedrības uzmanība Konijam tika pievērsta 2012. gadā, kad sociālā akcijā ar filmas "Kony 2012" palīdzību tika pievērsta uzmanība KPA sētajai vardarbībai reģionā.

Kaujinieku grupējuma līderis pats sevi nominējis par kristīgās vēsts nesēju pasaulē. Viņš kopš armijas izveides sludina, ka tās mērķis ir gāzt Ugandas valdību un valsti vadīt, balstoties uz desmit baušļiem.

Viņa armiju galvenokārt veido no ģimenēm un skolām izzagti jaunieši, kuri bieži piespiesti nogalināt savus radus vai tuviniekus, lai vairs nekad nevarētu atgriezties pie piederīgajiem un pakļautos KPA likumiem. Kamēr zēni lielākoties piedalās militārās misijās, tostarp slepkavošanās, izvarošanās un laupīšanās, meitenes kalpo par armijas seksa verdzenēm.

Tiek lēsts, ka laika gaitā Konija vadītajā grupējumā bijuši iesaistīti vairāki desmiti tūkstoši bērnu un jauniešu. Šobrīd gan armijas rindas esot saplakušas no vairākiem tūkstošiem līdz dažiem simtiem kaujinieku.

Paredzot KPA drīzu galu, pēdējo mēnešu laikā vairāki kaujinieki paši padevušies Centrālāfrikas Republikā armijai. Viņi arī atklājuši detaļas par Konija slikto veselības stāvokli, norāda Ugandas armijas pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!