Foto: AFP/Scanpix

Filipīnas sestdien paziņoja, ka ir aizturējusi Ziemeļkorejas kuģi pēc tam, kad Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) noteica stingrākas sankcijas pret Ziemeļkoreju saistībā ar tās veiktajiem ballistisko raķešu un kodolizmēģinājumiem.

6830 reģistra tonnu kravas kuģis "Jin Teng" nevarēs doties prom no Subikas ostas uz ziemeļaustrumiem no Manilas, kur tas ir noenkurojies trīs dienas, bet kuģa apkalpe ir izraidīta no valsts, valsts radiostacijai "Radyo ng Bayan" paziņoja prezidenta preses pārstāvis Manolo Kuezons.

Tas ir pirmais gadījumus, par kuru saņemta informācija, kad tiek īstenotas trešdien noteiktās sankcijas.

"Pasaule ir nobažījusies par Ziemeļkorejas kodolieroču programmu, un kā ANO dalībvalsts Filipīnām ir jāpiedalās sankciju īstenošanā," teica prezidenta preses pārstāvis.

Gaidāms, ka ANO ekspertu komanda pārbaudīs kuģi ostā, kas atrodas bijušās ASV jūras spēku bāzes teritorijā, informēja Filipīnu Ārlietu ministrijas preses pārstāvos Čārlzs Hosē.

Sestdien notika otrā pārbaude uz "Jin Teng", izmantojot elektroniskos ieroču sensorus, informēja robežsardzes preses pārstāvis Armands Balilo. Viņš piebilda, ka 21 kuģa apkalpes loceklis sadarbojas.

"Jin Teng", kas ved palmu kauliņus, Subikā ieradās no Indonēzijas ostas Palembangas ceturtdienas pēcpusdienā dažas stundas pēc tam, kad ANO vienbalsīgi pieņēma jaunās sankcijas.

Ziemeļkoreja ceturtdien izšāva raķetes jūrā pie savas austrumu piekrastes, izdarot to dažas stundas pēc jaunu ANO sankciju noteikšanas pret šo valsti, paziņoja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija.

Jau vēstīts, ka ANO Drošības padome (DP) trešdien vienbalsīgi nobalsoja par jaunu rezolūciju, apstiprinot līdz šim bargākās sankcijas pret Ziemeļkoreju.

Rezolūciju izstrādāja ASV, un to atbalstīja Phenjanas vienīgais sabiedrotais Ķīna.

ASV prezidents Baraks Obama sankciju pieņemšanu nodēvēja par "starptautiskās sabiedrības stingru, vienotu un pienācīgu atbildi" uz 6.janvārī veikto kodolizmēģinājumu un raķetes palaišanu 7.februārī.

Rezolūcija ietver līdz šim neredzēti stingras sankcijas pret Ziemeļkoreju, pieprasot valstīm pārbaudīt visas kravas uz un no Ziemeļkorejas, nosaka tirdzniecības ierobežojumus un liedz ostās iebraukt kuģiem, par kuriem pastāv aizdomas, ka tie uz Ziemeļkoreju nelegāli ved preces.

Tāpat tiek noteikts aizliegums ogļu, dzelzs, dzelzsrūdas, zelta, titāna un reto minerālu eksportam no Ziemeļkorejas, kā arī aizliegtas aviācijas degvielas un raķešu degvielas piegādes Phenjanai.

Tiks pastiprināti ierobežojumi banku operācijām, un valdībām tiks pieprasīts aizliegt lidmašīnu lidojumus uz Ziemeļkoreju, ja pastāv aizdomas par kontrabandu.

Tāpat ANO dalībvalstīm būs jāizraida Ziemeļkorejas diplomāti, kas iesaistīti kontrabandā vai citās nelikumīgās darbībās.

ANO melnajam sarakstam pievienotas 16 privātpersonas un 12 juridiskas personas, ieskaitot Ziemeļkorejas kosmosa aģentūru NADA un izlūkdienestu.

ANO DP ir noteikusi četras sankciju paketes pret Ziemeļkoreju, kopš tā 2006.gadā veica pirmo kodolizmēģinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!