Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kopš nedēļas nogales pie Kosovas un Serbijas robežas savilkti bruņotie spēki, reaģējot uz Kosovas prasību turpmāk visiem iebraucējiem no Serbijas likt iegādāties pagaidu transportlīdzekļu numurzīmes, vēsta "bne Intelli News".

Kosovas ziemeļos dzīvojošie serbi protestā bloķējuši vairākus ceļus uz diviem galvenajiem robežpunktiem starp valstīm. Abos robežpunktos – Jariņē un Brnjakā – par drošību rūpējas NATO miera uzturētāji. Situāciju uz vietas devušies pārbaudīt arī Belgradā bāzētie Kanādas un ASV atašeji.

Pēc Prištinā pieņemtā lēmuma Serbija uz Kosovas pierobežu savilka savu bruņoto spēku vienības, un izsludināja paaugstinātas gatavības stāvokli. Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs savukārtnedēļas nogalē apliecinājis NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam, ka Serbijas spēki Kosovā neieies, lai izvairītos no situācijas eskalācijas, viņš pats paziņojis žurnālistiem. Viņš gan brīdinājis, ka, ja notiks grautiņi pret etniskajiem serbiem, Serbija uz NATO reakciju gaidīs 24 stundas vai arī rīkosies pati.

Kopš pirmdienas, 27. septembra, klātbūtni pierobežā palielinājuši arī NATO miera uzturēšanas spēki, vēsta "bne Intelli News". Robežzonā izvietotas arī Kosovas policijas speciālo uzdevumu vienības.

Pierobežas robežpunktus pārlidojuši gan serbu iznīcinātāji, gan NATO miera spēku misijas helikopteru patruļas.

Trešdien, 29. septembrī, Kosovā ieradīsies Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena, kuras jau agrāk plānotās vizītes fokuss tagad būs uz jaunākā saspīlējuma atrisinājuma meklēšanu. Vienlaikus trešdien Briselē tiekas Belgradas un Prištinas vadošie sarunu vedēji, lai rastu atrisinājumu konfliktam.

Lai gan Kosova ir neatkarīga valsts kopš 2008. gada, Serbija to joprojām nav atzinusi. Abas puses vada gadiem ilgas sarunas, kuru progress līdz ar jaunāko incidentu ir apstājies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!