Krievija šovasar sāks izmēģināt pasaulē lielāko kodolraķeti, kas dažu sekunžu laikā spēj iznīcināt teritorijas, kas atbilst Francijas vai ASV Teksasas štata izmēriem, vēsta Krievijas armijas raidsabiedrība "Zvezda".

Jaunā raķete RS-28 "Sarmat" aizvietos līdz šim pasaulē lielāko ballistisko raķeti R-36M "Vojevoda", kas izstrādāta vēl PSRS laikā un NATO blokā pazīstama ar nosaukumu "Satan".

"Sarmat" jeb "Satan II" raķete tiek izstrādāta kopš 2009. gada un bruņojumā Krievija to cer ieviest jau 2018. gadā. Pilnībā nomainīt līdzšinējās R-36M uz jaunajām RS-28 paredzēts līdz 2020. gadam, norāda Krievijas Aizsardzības ministrija.

Par jaunās raķetes tehniskajiem parametriem ir maz publisku datu, taču kā tās galvenais trumpis tiek minēts palielinātais lidojuma ātrums, kas ļaušot pārvarēt jebkuru pasaules pretraķešu aizsardzības sistēmu.

Raķetes darbības attālums būs ap 10 000 kilometru, kas nozīmē, ka tās darbības rādiusā ietilpst Eiropas galvaspilsētas, kā arī ASV rietumu un austrumu piekraste.

Raķete svērs vismaz 100 tonnas un spēs nest četras līdz 10 tonnas smagu kaujas lādiņu, kurš sastāv no desmitiem kodolgalviņu, kas, tuvojoties mērķim, ir atsevišķi vadāmas un izmetamas plašā teritorijā, skaidro "Zvezda".

Video: Raķete R-36M "Vojevoda"
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!