Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pirmdien privātās kompānijas "Maxar Technologies" uzņemti setelītattēli apstiprina iepriekš izskanējušus ziņojumus, ka Krievija pie Ukrainas robežas savilkusi lielu skaitu karavīru un bruņutehnikas vienību, vēsta "Politico".

Augstas izšķirtspējas attēlos redzams, ka uz ziemeļiem no Ukrainas, tuvu Baltkrievijas robežai, savilkti tanki, pašgājējlielgabali un cita artilērija, kā arī liels skaits karavīru. Spēku savilkšana uzsākta jau septembra beigās un dažādas vienības, tostarp elites 1. gvardes tanku armija, pie Jeļņas ieradušās no dažādiem Krievijas apgabaliem. Krievijas 4. tanku divīzija savukārt izvietota pie Brjanskas un Kurskas, pirmdien vēsta militārais medijs "Jane's".

Militārais medijs norāda, ka 1. gvardes tanku armija ir spējīga veikt visu līmeņu kaujas darbības no pretizlūkošanas līdz mehanizētām kaujām. Tā ierasti saņemot Krievijā jaunāko bruņojumu un tiek uzskatīta par galveno jauna ekipējuma un taktikas izmēģinātāju.

Pēdējos mēnešos pieaug spriedze, ko veicinājusi Krievijas neapmierinātība ar izskanējušajiem izteikumiem par Gruzijas un Ukrainas iespējamo iestāšanos NATO. Tie pirmkārt nākuši no ASV aizsardzības sekretāra Loida Ostina, kurš oktobrī viesojās Tbilisi un Kijevā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēlāk runā brīdināja, ka formāla dalība aliansē Ukrainai varētu nekad arī nenotikt, bet "militārā ekspansija teritorijā jau notiek un tā rada draudus Krievijas Federācijai", vēsta "Politico".

Arī pavasarī Krievija pie Ukrainas robežas savilka lielas armijas daļas, radot raizes Kijevā un rietumvalstīs. Vēlāk liela daļa no savilktajiem spēkiem atgriezās to pamata bāzēs, bet tika novērots, ka liela daļa militārā ekipējuma palika pierobežā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!