Foto: AFP/Scanpix
Džona Hophinsa universitātes tīmekļa vietne "The 38 North" vēsta, ka ceturtdien izdarītie satelītuzņēmumi liecina par spēkratu klātbūtni Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu vadības centrā, un tas savukārt varētu liecināt par gaidāmo kodolizmēģinājumu.

"Lai gan vēsturiskie reģistri ir nepilnīgi, šķiet, ka spēkrati tur nav bieži manīti, izņemot gatavošanās laiku kodolizmēģinājumam," norāda Džona Hopkinsa universitātes ASV-Korejas Institūta eksperti.

Aktivitāte novērota izmēģinājumu vadības centrā, kas atrodas aptuveni sešus kilometrus no izmēģinājumu pazemes poligona, kamēr pašā poligonā aktivitāte joprojām ir zema.

Piektdien Phenjanā sākās valdošās komunistiskās partijas kongress, un Dienvidkorejas varasiestādes jau iepriekš izteikušas pieņēmumu, ka kārtējais kodolizmēģinājums varētu notikt vēl kongresa laikā.

Līdz šim Ziemeļkoreja veikusi četrus kodolizmēģinājumus, no kuriem pēdējais notika 6. janvārī, kad Phenjana paziņoja, ka esot veikusi ūdeņraža bumbas izmēģinājumu.

Taču eksperti apšauba šī paziņojuma atbilstību patiesībai, un uzskata, ka reģistrētā eksplozijas jauda liecina par parastas atombumbas izmēģinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!