Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vācijas politiskā partija "Die Partei", kas sola legalizēt braukšanu dzērumā, nolaupīt Turcijas prezidentu un padarīt kokaīnu par recepšu medikamentu, īsi pirms Bundestāga vēlēšanām piedzīvojusi vērienīgu popularitātes izrāvienu sociālajā tīklā "Facebook", vēsta medijs "The Guardian".

"Die Partei" 2004. gadā dibināja satīriskā žurnāla "Titanic" redaktori. Septembrī šī partija "Facebook" pulcējusi visvairāk jauno sekotāju, apsteidzot galēji labējo partiju "Alternatīva Vācijai" (AfD), kreisos "Die Linke" un kancleres Angelas Merkeles pārstāvētos Vācijas kristīgos demokrātus (CDU).

Satīriskās "Die Partei" vadītājs šogad ir Stambulā dzimušais komiķis Serdars Somuncu, kura paspārnē partija augustā "Facebook" pulcēja 31 608 jaunus sekotājus, kamēr AfD tika pie 29 302 sekotājiem. "The Guardian" skaidro, ka sociālie tīkli ir populistisko partiju jājamzirdziņš, AfD popularitātei "Facebook" seškārtīgi pārsniedzot CDU.

Uzmanības gūšanai "Die Partei" ir radījuši propagandas ministra amatu, kuru veiksmīgi pilda Izraēlā dzimušais satīriķis Šahaks Šapira. Viņš "pārņēma" 31 AfD simpatizējošu "Facebook" grupu, lai "salabotu internetu". Savukārt "Die Partei" kampaņas reklāmu viņš izvēlējās augšupielādēt pornogrāfijas vietnē "YouPorn".

"Die Partei" manifestā solīts ieviest "mērenās epistokrātijas" sistēmu, kas par nederīgām nacionālajos referendumos atzīto to vēlētāju balsis, kuri nespēj atbildēt uz vienkāršiem jautājumiem, piemēram, "kas ir Parīzes galvaspilsēta?"

Lai gan var droši prognozēt, ka "Die Partei" nepārsniegs 5% barjeru, lai iekļūtu Bundestāgā, tās kampaņa raisījusi plašas debates un sniedz mācību spēcīgajām partijām, norāda "The Guardian".

Vēstīts, ka svētdien Vācijā notiks parlamenta vēlēšanas, kuru iznākums izšķirs, vai kanclere Merkele iegūs mandātu ceturtajam pilnvaru termiņam valdības vadītāja krēslā.

Pašreizējā Bundestāga sasaukumā ir pārstāvētas piecas partijas - Merkeles vadītā CDU, kā arī tās Bavārijas meitaspartija - Kristīgi sociālā savienība (CSU), sociāldemokrāti (SPD), "zaļie" un kreiso ekstrēmistu partija "Die Linke" (Kreisie).

Šajās vēlēšanās piecu procentu barjeru, domājams, pārvarēs vēl divas partijas - FDP, kas savu pārstāvniecību Bundestāgā zaudēja 2013. gada vēlēšanās, un AfD, kurai 2013. gadā pietrūka nedaudz balsu, lai pārvarētu piecu procentu barjeru. Kopš pagājušajām vēlēšanām pret imigrāciju krasi noskaņotajiem eiroskeptiķiem izdevies savas pozīcijas ievērojami nostiprināt, un viņi jau ir pārstāvēti 13 no 16 federālo zemju parlamentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!