Foto: AFP/Scanpix

Nedēļu pēc tam, kad Vācijas Bundestāgs apstiprinājis, ka valsts iesaistīsies cīņā ar teroristisko grupējumu Sīrijā, ASV lūdz pēc papildu militārās palīdzības cīņā ar "Daesh", vēsta ziņu aģentūra "Reuters", atsaucoties uz Vācijas mediju "Der Spiegel".

ASV Aizsardzības sekretārs Eštons Kārters ir izsūtījis oficiālu vēstuli Berlīnei ar lūgumu sniegt lielāku militāro atbalstu cīņā ar teroristisko grupējumu "Daesh" Sīrijā.

Vācijas Aizsardzības ministrija apstiprinājusi, ka vēstuli saņēmusi, taču sīkāk nekomentēja tās saturu.

Kā vēsta ziņu aģentūra "Reuters", Vācija pēdējos divos gados ir pierādījusi gatavību sūtīt savus karavīrus uz militārām operācijām citās valstīs. Tāpat Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Vācijai būtu nepieciešams stiprināt bruņotos spēkus un palielināt karavīru skaitu.

Pašlaik ap 3000 Vācijas karavīru atrodas militārās misijās ārpus valsts, līdz ar piedalīšanos Sīrijas misijā to skaits sasniegs 4200 karavīru. Tāpat Aizsardzības ministre ir paudusi gatavību 650 karavīrus sūtīt uz Mali, lai palīdzētu Francijai cīnīties ar islāmistu kaujiniekiem tur.

Kā ziņots, Vācijas Bundestāgs decembra sākumā ar pārliecinošu balsu pārsvaru atbalstīja tiešu iesaistīšanos cīņā pret teroristisko grupējumu "Daesh" Sīrijā, tādējādi atsaucoties uz Francijas lūgumu sniegt tai palīdzību pēc Parīzes teroraktiem.

Izlūklidmašīnu "Tornado", karaflotes fregates un 1200 karavīru nosūtīšanu uz Tuvajiem Austrumiem atbalstīja 445 deputāti, kamēr pret to balsoja 146 likumdevēji, bet septiņi atturējās.

Vācija jau nākamnedēļ uz Turciju nosūtīs sešas izlūklidmašīnas "Tornado" ar izlūkošanas tehnoloģiju, kas var uzņemt augstas izšķirtspējas fotogrāfijas un attēlus infrasarkano staru diapazonā pat naktī un sliktos laikapstākļos un pārraidīt tos reālajā laikā.

Vācijas fregate savukārt palīdzēs Vidusjūrā aizsargāt Francijas lidmašīnas bāzes kuģi "Charles de Gaulle", no kura iznīcinātāji veic uzlidojumus, un Vācija nodrošinās šiem iznīcinātājiem arī degvielas uzpildes iespējas gaisā.

Mandāts ir spēkā uz vienu gadu un nākamgad var tikt pagarināts. Militāro pasākumu īstenošanai atvēlēti 134 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!