Foto: AFP/Scanpix/LETA

Saūda Arābija sestdien atzina, ka pazudušais žurnālists Džamals Hašogi miris Saūda Arābijas konsulāta Stambulā telpās, kā arī apgalvoja, ka tas noticis pēc "dūru cīņas", vēstīja Saūda Arābijas ziņu aģentūra SPA.

Valsts prokuratūras paziņojumā teikts, ka "strīds starp viņu [Hašogi] un citiem, kurus viņš bija saticis Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, noveda pie dūru cīņas, kas izraisīja viņa nāvi".

Vēl prokuratūra norādījusi, ka izmeklēšana turpinās un ka aizturēti 18 cilvēki - visi Saūda Arābijas pilsoņi.

Šī ir pirmā reize, kad Saūda Arābija atzinusi Hašogi nāvi.

SPA arī ziņo, ka no amatiem atbrīvoti izlūkdienesta priekšnieka vietnieks ģenerālis Ahmeds al Asiri un karaļa galma padomnieks mediju jautājumos Saūds al Kahtani, kā arī vēl trīs augstas specdienestu amatpersonas.

Saūda Arābijas karalis Salmans parakstījis dekrētu, uzdodot kroņprincim Mohammedam bin Salmanam vadīt komisiju, kuras uzdevums būs veikt izlūkdienesta restrukturizāciju, vēsta SPA.

Saūda Arābijas amatpersonas nav paziņojušas, kas noticis ar Hašogi līķi.

SPA arī vēsta, ka Saūda Arābijas valsts paudusi nožēlu par Hašogi nāvi un atzinīgi novērtējusi sadarbību ar Turcijas valdību.

Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa sacīja, ka Vašingtona ir "pieņēmusi zināšanai šo paziņojumu".

"Mēs turpināsim cieši sekot šī traģiskā incidenta starptautiskajai izmeklēšanai un iestāties par [vainīgo] saukšanu pie atbildības tiesā laikus, caurskatāmi un atbilstoši noteiktajai procedūrai," uzsvēra Sandersa.

"Mēs ar skumjām uzzinājām par apstiprinājumu, ka Hašogi ir miris, un izsakām vidziļāko līdzjūtību viņa ģimenei, līgavai un draugiem," piebilda Baltā nama preses sekretāre.

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien, atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai viņam Saūda Arābijas skaidrojums šķiet ticams, atbildēja apstiprinoši.

"Ir vēl agrs, mēs neesam pabeiguši savu izmeklēšanu, bet, es uzskatu, ka tas ir svarīgs pirmais solis," sacīja Tramps.

Ja arī ASV spertu kādus soļus saistībā ar Hašogi nāvi, Tramps atzina, ka nevēlas, lai tiktu ietekmēta bruņojuma pārdošana Saūda Arābijai.

"Ja būs sankcijas, es dotu priekšroku tam, ka mēs kā atmaksu neizmantotu 110 miljardu dolāru vērta darba atcelšanu, kas nozīmētu 600 000 darbavietu," vizītes gaitā Arizonā sacīja Tramps, izsakoties par bruņojuma pārdošanas darījumu ar Saūda Arābiju.

Tuvs Trampa sabiedrotais republikāņu senators Lindsijs Greiems pauda šaubas par Saūda Arābijas paziņojumu. Rijāda līdz šim bija apgalvojusi, ka Hašogi pats esot pametis konsulātu.

"Teikt, ka es esmu skeptisks par Saūda Arābijas jauno versiju, nozīmētu izteikties gaužām atturīgi," tviterī atzina senators.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs paziņojis, ka viņu dziļi satraucis apstiprinājums par Hašogi nāvi, kā arī aicinājis veikt izmeklēšanu par nāves apstākļiem.

Hašogi - viens no pazīstamākajiem Saūda Arābijas karaļa Salmana un viņa dēla kroņprinča Mohammeda bin Salmana kritiķiem - pazuda pēc ieiešanas Saūda Arābijas konsulātā Stambulā 2.oktobrī, lai noformētu laulībām nepieciešamos dokumentus.

Hašogi pirms pazušanas aptuveni gadu bija dzīvojis Savienotajās Valstīs.

Kā ziņo mediji, Turcijas amatpersonu rīcībā ir audio ieraksts, no kura noprotams, ka Saūda Arābijas slepkavu komanda Hašogi konsulātā spīdzinājusi un nogalinājusi, bet līķi tad sadalījusi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!