Foto: AP/Scanpix/LETA

Naftas ieguves lielvalsts Saūda Arābija iecerējusi Eiropai pārdot naftu par 25 dolāriem barelā, piedevām trīskāršot piegāžu apjomus, atsaucoties uz saviem avotiem, ziņo aģentūra "Bloomberg".

Cena 25 dolāri par naftas "Arab Light" barelu ir ievērojami mazāk nekā pašlaik maksā Krievijas markas "Urals" nafta, paskaidro "Bloomberg". Rezultātā Eiropa var pārvērsties par Rijādas un Maskavas arēnu cīņā par naftas tirgu.

Saūda Arābijas naftas kompānija "Saudi Aramco" piedāvājumu pārdot naftu ar lielu atlaidi un milzīgos apjomos saņēmusi britu un holandiešu "Royal Dutch Shell", britu BP, franču "Total", spāņu "Repsol" un CEPSA.

Izejvielu Eiropas naftas pārstrādes uzņēmumiem saūdarābi vēloties piegādāt par 25% līdz 200% lielākos kvantumos par ierasto.

"Bloomberg" uzskata, ka Eiropa kļūs par galveno Saūda Arābijas naftas eksporta palielināšanas reģionu. Līdz šim uz Eiropu plūst ap 10% saūdarābu naftas eksporta.

Saūda Arābija naftas cenu karu ar Krieviju sāka pēc tam, kad naftas eksportētājvalstu grupai OPEC+ neizdevās vienoties par naftas ieguves samazinājumu "Covid-19" pandēmijas dēļ krītošā pieprasījuma iespaidā.

Naftas ieguves apjoma samazināšanai nepiekrita Krievija. Saūda Arābijas atbilde izraisīja lielāko naftas cenu kritumu kopš 1991. gada. Pašlaik "Brent" markas nafta maksā aptuveni 33,5 dolārus barelā. Krievijas "Ural" tiek pārdots par 32,25 dolāriem barelā.

Tiek skaidrots, ka Krievija OPEC priekšlikumam nepiekrita, cerot gūt lielākus ieņēmumus, eksportējot vairāk naftas par nedaudz zemākām cenām.

Savukārt analītiķi Krievijas rīcībā saskata arī Maskavas mēģinājumu izmantot situāciju, lai iedragātu ASV slānekļa naftas ieguves industriju. Slānekļa naftas iegūšanas izmaksas ir augstākas par tradicionālo sūknēto naftu, tāpēc ilgstošas zemas naftas cenas šim biznesam var būt nāvējošas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!