Foto: Reuters/Scanpix

Saūda Arābija pirmdien publiskoja ilgtermiņa ekonomikas reformu plānu, kas paredz līdz 2020.gadam izbeigt valsts atkarību no naftas eksporta.

Plānots pārdot nelielu daļu valsts naftas koncerna "Aramco" akciju un izveidot pasaulē lielāko valsts ieguldījumu fondu.

"Mēs visi Saūda Arābijā esam izveidojuši atkarību no naftas, tas ir bīstami un pēdējos gados kavējis attīstību vairākās nozarēs," prezentējot plānu, sacīja Saūda Arābijas otrais vicepremjers princis Mohammads bin Salmans.

"Mēs plānojam pārdot mazāk nekā 5 % "Aramco" akciju. "Aramco" ir ļoti liels. Tā vērtība tiek lēsta 2-2,5 triljonu dolāru apmērā," pavēstīja vicepremjers.

Viņš skaidroja, ka "Aramco" akciju sākotnējais publiskais piedāvājums (IPO) tiks īstenots Saūda Arābijā, tādējādi vienlaikus arī palielinot Saūda Arābijas kapitāla tirgus apjomu, kas jau ir lielākais arābu valstīs.

"Pat pārdodot 1 % "Aramco" akciju, tas būs pasaulē lielākais IPO," piebilda princis.

Ienākumi no "Aramco" akciju pārdošanas tiks izmantoti, lai radītu milzīgu jaunu valsts ieguldījumu fondu, kura apjoms veidos divus triljonus dolāru.

Šī iecere ir daļa no vērienīgām ekonomikas reformām, kuras paredzētas, lai būtiski samazinātu naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC lielvalsts atkarību no naftas eksporta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!