Foto: AFP/Scanpix

Izgāzušies centieni Saūda Arābija noteikt vecumu, ko sasniedzot atļauts precēties. Valsts garīgais līderis muftijs šeihs Abduls Azizs al Šeihs paziņojis, ka nesaskata neko sliktu tajā, ka meitenes tiek izprecinātas vēl pirms sasniedz 15 gadu vecumu, informē raidorganizācija "Gulf News".

"Šobrīd nav plānu diskutēt par šo jautājumu," izdevumam "Al Riydh" pavēstījis al Šeihs.

Saūda Arābijas Tieslietu ministrija līdz šim centusies veikt likumdošanas izmaiņas, lai noteiktu vecumu, ko sasniedzot atļauts precēties. Pirms diviem gadiem ministrija veikusi pētījumu par negatīvajiem psiholoģiskajiem un sociālajiem efektiem, ko agrās laulības atstāj uz jauniešiem. Pēc pētījuma rezultātu publicēšanas, ministrija pieprasīja likuma izmaiņas, kas paredzētu laulību līgumā ierakstīt gan līgavas, gan līgavaiņa vecumu.

Ja šīs izmaiņas tiktu veiktas, tad meitenēm būtu jāsasniedz 15 gadu vecums, un tikai tad viņām būtu ļauts iziet pie vīra. Ministrija norādījusi, ka šāds ierobežojums varētu pasargāt meitenes no vardarbības.

Tiesa gan, ar īpašu tiesas un vietējo varas iestāžu atļauju, izprecināt jaunākas meitenes joprojām būtu atļauts. Šis izņēmums attiecināms uz meitenēm, kuras dzīvo bērnunamos.

Arī cilvēktiesību aizsardzības organizācijas pieprasījušas Saūda Arābijā noteikt minimālo precību vecumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!