Foto: AFP/Scanpix/LETA

Saūda Arābijas Ārlietu ministrija kritizējusi ASV Senātā pieņemtās rezolūcijas, kurās pausts aicinājums pārtraukt atbalstu Rijādas vadītajai koalīcijai Jemenas karā, kā arī žurnālista Džamala Hašogi slepkavībā vainots kroņprincis Muhameds bin Salmans, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Saūda Arābija šīs rezolūcijas nosaukusi par "iejaukšanos", kas balstīta uz "nepatiesām apsūdzībām". Pagājušajā ceturtdienā pieņemtajām Senāta rezolūcijām ir simboliska nozīme, tomēr tās parāda, ka vairums ASV Kongresa augšpalātas deputātu nav apmierināti ar Rijādas politiku un dara to zināmu arī prezidentam Donaldam Trampam, atzīmē medijs.

"Karaliste iepriekš ir apgalvojusi, ka Saūda Arābijas pilsoņa Džamala Hašogi slepkavība ir nožēlojams noziegums, kas nesaskan ar karalistes politiku vai arī tās institūcijām," paziņojumā pauda Rijāda.

Ceturtdien ASV Senāts atbalstīja divas rezolūcijas. Vienā no tām pausts aicinājums pārtraukt ASV spēku iesaistīšanos karadarbībā Jemenā, ja vien nenotiek cīņa pret Islāmistu ekstrēmistiem. Otrajā rezolūcijā Senāts vaino Saūda Arābijas kroņprinci Muhamedu bin Salmanu žurnālista Džamala Hašogi slepkavībā, kas 2. oktobrī notika Stambulā, Saūda Arābijas konsulātā. Rijāda kategoriski noliedz, ka bin Salmans bijis saistīts ar žurnālista slepkavību. Arī ASV prezidents Donalds Tramps izvairījies no Saūda Arābijas valdības vainošanas Hašogi noslepkavošanā.

Šobrīd maz ticams ir scenārijs, ka rezolūcijas tiks atbalstītas ASV Kongresa apakšpalātā jeb Pārstāvju palātā. Donalds Tramps šīm rezolūcijām apsolījis uzlikt "veto", tādēļ tās, visticamāk, nepārtaps par likumiem, atzīmē britu medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!