OPEC vadošā karteļa dalībvalsts Saūda Arābija otrdien paziņoja, ka gatavo kardinālus pasākumus, lai nepieļautu naftas cenu turpmāku kritumu.
Saūda Arābija uzskata, ka OPEC organizācijai vajadzētu samazināt naftas ražošanu par 1,5 miljoniem barelu diennaktī, lai jēlnaftas cena paliktu 25 ASV dolāru līmenī par barelu.

"Mēs uzskatām, ka ir nepieciešams samazināt ražošanu aptuveni par 1,5 miljoniem barelu dienā, lai līdzsvarotu tirgu," paziņoja Saūda Arābijas amatpersona.

Naftas cenas ir būtiski sarukušas kopš oktobra, kad "Brent" naftas cena sasniedza 35 ASV dolārus par barelu, un tagad tuvinās OPEC noteiktā naftas groza 22-28 ASV dolāri par barelu zemākajai robežai.

Pēc Saūda Arābijas paziņojuma, "Brent" naftas cena otrdien cēlās par 78 ASV centiem - līdz 24,65 ASV dolāriem par barelu.

Ja OPEC samazinās ražošanu par 1,5 miljoniem barelu dienā, tas nozīmē, ka ražošana saruks par 5,5 procentiem - līdz 25,2 miljoniem barelu.

"Pēc pieejamiem datiem, šāds apjoms ir nepieciešams piedāvājuma un pieprasījuma līdzsvarošanai," norādīja Saūda Arābijas pārstāvis.

Pagājušajā gadā OPEC kartelis palielināja naftas ieguvi divas reizes - par 800 000 septembrī un par 500 000 barelu novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!