Foto: AFP/Scanpix

Saūda Arābija nav gatava pārņemt Rietumvalstu un Irānas noslēgto naftas iepirkumu līgumu izpildi, atsaucoties uz augsta ranga valsts naftas kompānijas “Aramco” pārstāvja teikto, vēsta aģentūra “Itar – Tass”.

“Mēs nekad neesam vēlējušies un nekad neesam paziņojuši, ka esam gatavi kompensēt Irānas naftu,” teica pārstāvis. “Tomēr, ja tirgū iestāsies naftas deficīts, mēs aizpildīsim jebkuru naftas trūkumu. Saūda Arābija negrib tikt iesaistīta Rietumu un Irānas konfliktā”.

Jau vēstīts, ka Eiropas Savienība (ES) ieviesa Irānas naftas iepirkuma aizliegumu. Sankcijas ir ieviestas, lai piespiestu Irānu atteikties no savas kodolprogrammas.

Sankcijas aizliedz jaunu naftas piegādes līgumu slēgšanu ar Irānu, kamēr jau esošos līgumus atļauts pildīt līdz 1.jūlijam.

1.janvārī Irānas Atomenerģijas organizācija paziņoja, ka Irānas zinātnieki ir izmēģinājuši pirmo kodoldegvielas stieni, kas ražots Irānā no šajā valstī iegūta urāna.

Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz.

ANO un vairākas Rietumvalstis ir noteikušas sankcijas pret Irānu par tās atteikšanos apturēt savu urāna bagātināšanas programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!