Foto: DELFI
Saūda Arābijas veikalos, kuros tiek pārdota sieviešu veļa, kosmētika un citas sieviešu preces gada laikā no darba jāatbrīvo visi pārdevēji – vīrieši. Viņu vietā stāsies pārdevējas – sievietes, informē ārvalstu mediji.

Tādu lēmumu pieņēmis Karalistes darba ministrs Adels Fakihs. Konservatīvās Saūda Arābijas Darba ministrijai šāds lēmums nebija viegls: daži imami liedz sievietēm strādāt tirdzniecībā, jo tad viņai ir kontakti ar citiem vīriešiem, ko islāms liedz," skaidro "WebIslam".

Taču arābu ministrs neplāno pārkāpt islāma tradīcijas. Viņš skaidro, ka šīs lietas regulēšanai tiks ieviesti vairāki "tehniski" noteikumi. Piemēram, veikala īpašniekam sieviete - pārdevēja ir pilnībā jāpaslēpj no sabiedrības uzmanības, jāaizliedz vīriešiem ienākt sieviešu veikalā. Turklāt pārdevējām darbā būs jānēsā abaijas - tradicionālās arābu sieviešu kleitas ar piedurknēm, tās nedrīkst būt caurspīdīgas.

Jauno kārtību vietējā sabiedrība uztver pretrunīgi. Daži labvēlīgi izturas pret jauno likumu un saka, ka to ilgi gaidījuši. "Ir kauns rādīt pārdevējam - vīrietim apakšveļu, kuru esmu izvēlējusies pirkt vai uzdot jautājumus par veļu," spāņu portāls "Efe" citē 26 gadus vecas arābietes Rimas al Ali viedokli.

Daži veikalu īpašnieki naidīgi izturas pret jauno kārtību. Viņi baidās par to, ka nevarēs atrast sievietes, kuras būtu ar mieru strādāt par pārdevējām. Turklāt daudzas no viņām būs papildus jāapmāca. Situāciju vēl sarežģī šī paša likuma norma, kas aizliedz darbā pieņemt imigrantes.

Tirdzniecības punktu menedžeri ir neizpratnē: kādā veidā viņi varēs izvērtēt pārdevējas darbu, ja viņiem kā vīriešiem būs liegts ieiet veikalā?

Tomēr, neraugoties uz iebildēm, ministrs uzstāj uz jaunās kārtības ieviešanu dzīvē. Viņš apgalvo, ka tādā veidā sievietēm tiks radītas vairāk kā 5000 darba vietas. Turklāt tagad sievietes varēs patstāvīgi iepirkties sieviešu veikalos, netraucējot savus vīrus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!