Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pēc septiņiem gadiem ieslodzījumā Saūda Arābijā otrdien nāves sods, nocērtot galvu, izpildīts Madžtabam al-Sveikatam un Abdulkarīmam al-Havadžam, kuri 2011. gadā, būdami pusaudži, piedalījās vairākās demokrātiju atbalstošās demonstrācijās, raksta "Vice".

ASV mediji par al-Sveikata aizturēšanu savulaik plaši ziņoja, jo aizturēšanas brīdī jaunietis lidostā gaidīja savu reisu uz ASV, kur Rietummičiganas Universitātē bija plānojis studēt angļu valodu un finanses. Viņš tika apsūdzēts ar terorismu saistītās darbībās – bruņotā likumnepaklausībā, drošības spēku ievainošanā, sabiedriskā īpašuma iznīcināšanā, haosa radīšanā un miera traucēšanā.

Al-Sveikatam un al-Havadžam galvas nocirstas otrdien līdz ar 35 citu cilvēku sodīšanu ar nāvi. Vismaz vēl viens bijis nepilngadīgs aizturēšanas brīdī. Lai gan vairāki no viņiem apsūdzēti uzbrukumā tiesībsargiem ar sprāgstvielām, organizācija "Amnesty International" ziņo, ka atzīšanās noziegumos no apsūdzētajiem panākta ar spīdzināšanu. Cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Reprieve" apsūdz valdību ne tikai spīdzināšanas izmantošanā, bet arī aizstāvja liegšanā.

Otrdien izpildītais masu nāvessods ir lielākais kopš 2016. gada janvāra, kad vienā dienā saudarābu varasiestādes ar nāvi sodīja 47 cilvēkus. Saūda Arābijā ir viena no aktīvākajām cilvēku sodītājām ar nāvi. Šogad kopumā tā nogalināti jau 104 cilvēki, galvenokārt izmantojot galvas nociršanas metodi. Pērn mediji ziņoja arī par kāda izvarošanā un slepkavībā apsūdzēta vīrieša piesišanu krustā.

Lai gan Saūda Arābija izsenis kritizēta par skarbajiem cilvēktiesību pārkāpumiem, tostarp vēršoties pret disidentiem, īpaša uzmanība tai pievērsta kopš pērn saudarābu specdienesta vīri Turcijā nogalināja un gabalos sadalīja žurnālistu Džamalu Hašogi. Pēc sākotnēji par reformatoru dēvētā kroņprinča Mohammada bin Salmana (attēlā) faktiskās nākšanas pie varas valstī nāvessodu skaits esot vismaz dubultojies, atzīmē "Vice".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!