Saūda Arābijas drošības spēki pirmdien ir nogalinājuši piecus kaujiniekus, kas tika turēti aizdomās par uzbrukumu vienai no pasaules lielākajām naftas ieguves un pārstrādes rūpnīcām grupējuma “Al-Qaeda” uzdevumā.
Karavīri un aculiecinieki stāsta, ka rītausmā sākās apšaude, kad drošības spēki ielenca aizdomās turētos kādā mājā Rijādas austrumu daļā, raksta Reuters.

Oficiālajā paziņojumā teikts, ka nogalināti pieci vīrieši, vēl viens aizdomās turētais ticis arestēts. Jau ziņots, ka pie Abkaikas naftas apstrādes kompleksa vārtiem piektdien uzsprāga divas teroristu pašnāvnieku vadītas automašīnas, uz kurām uguni atklāja drošības spēku pārstāvji.

Lai gan, saskaņā ar Saūda Arābijas valsts televīzijas sniegto informāciju, uzbrukums nav ietekmējis naftas ieguves apjomu, tūlīt pēc pirmajām ziņām par eksploziju naftas cenas pieauga par dieviem ASV dolāriem barelā.

Avoti drošības spēkos pavēstīja, ka teroristi pašnāvnieki centušies uzbrukt naftas ieguves instalācijām galvenokārt šiītu apdzīvotajā Abkaikā, kuru vietējie dēvē arī par Bukaiku un ir viena no karalistes lielākajām naftas atradnēm.

"Drošības spēki novērsa pašnāvnieku uzbrukuma mēģinājumu Abkaikas naftas attīrīšanas rūpnīcai. Tajā tika izmantotas vismaz divas automašīnas," teica kāda amatpersona.

Iepriekš teroristiskā organizācija "Al Qaeda" ir aicinājusi vērst uzbrukumus pret Saūda Arābijas naftas laukiem, tomēr tas bija pirmais pret naftas ieguves infrastruktūru tieši vērstais uzbrukums kopš 2003.gada maija, kad "Al Qaeda" izvērsa teroristu pašnāvnieku spridzināšanas kampaņu, cenšoties gāzt Rijādas režīmu, kas ir tuvs ASV sabiedrotais.

"Vienīgos bojājumus nodarīja ugunsgrēks, kas nekavējoties tika pakļauts kontrolei. Ražošanas process netika ietekmēts," paziņoja Saūda Arābijas Iekšlietu ministrija.

Valdības padomnieks drošības jautājumos Navafs Obaidi pavēstīja, ka drošības spēki atklāja uguni uz divām automašīnām, kas, piekrautas ar sprāgstvielām, tuvojās kompleksa ārējiem vārtiem, kuri atrodas 1,5 kilometru attālumā no galvenās ieejas. Saskaņā ar viņa teikto, automašīnas eksplodēja.

Saūda Arābija ir pasaules lielākā naftas eksportētājvalsts. Aptuveni divas trešdaļas Saūda Arābijas naftas eksporta iet caur plašo Abkaikas naftas ieguves un apstrādes kompleksu, kas ir pats lielākais pasaulē.

Bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) augstākais virsnieks Tuvajos Austrumos Roberts Bērs Abkaiku raksturojis kā "visvājāko punktu un visievērojamāko mērķi Saūda Arābijas naftas ieguves sistēmā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!