Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Saūda Arābijas galvaspilsētā Rijādā šonedēļ tehnoloģiju konferences laikā valsts amatpersonas pirmoreiz piešķīrušas pilsonību robotam. Līdz ar to bagātā Līča valsts kļuvusi par pirmo, kas robotam piešķir pilsoņa tiesības, vienlaikus reklamējot sevi kā tehnoloģiju un mākslīgā intelekta attīstīšanas lielvalsti, raksta "Independent".

Robots Sofija ar sevi iepazīstināja, atbildot uz pasākuma moderatora jautājumiem, norādot, ka ir pagodināts būt pirmais robots ar Saūda Arābijas pilsonību. Sofija mierināja, ka viņas algoritmi balstīti uz labajām cilvēku īpašībām un neesot jābaidās no apokaliptiskiem scenārijiem, kādus mēdz rādīt Holivudas filmas.

Vienlaikus cilvēktiesību aktīvisti norādījuši, ka līdz ar to Sofija ieguvusi tiesības, kādu nav lielai daļai absolūtajā monarhijā dzīvojošo cilvēku. Lai gan valsts kroņprincis solījis atgriezties pie "mērena islāma", pavisam nesen izziņoti plāni no reliģiskajiem tekstiem revidēt radikālu saturu, un sievietēm atļauts vadīt automašīnu, milzīgs skaits pastāvīgo iedzīvotāju nav tiesīgi saņemt pilsonību.

Sofija izstrādāta ASV uzņēmumā Hanson Robotics.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!