Foto: AFP/Scanpix

Saūda Arābija ceturtdien rosinājusi Jemenā noteikt piecu dienu ilgu ugunspārtraukšanu, lai ļautu valstij piegādāt palīdzību.

ASV aicinājušas Irānas atbalstītos huti nemierniekus pieņemt šo piedāvājumu.

Aicinājumu pēc tikšanās ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju izteica Saūda Arābijas ārlietu ministrs. Kerijs bija ieradies vizītē Saūda Arābijā, kura vada koalīciju, kas veic gaisa triecienus pret Jemenas huti nemierniekiem.

Karalistes ārlietu ministrs tikšanās laikā informējis Keriju par ieceri ieviest piecu dienu ugunspārtraukšanu, lai ar starptautiskajām organizācijām koordinētu palīdzības piegādes. Ugunspārtraukšana tiks noteikta tad, ja huti nemiernieki un viņu sabiedrotie apņemsies neveikt nekādas agresīvas darbības. Ugunspārtraukšanas sākums tiks noteikts drīzumā.

Kerijs atzinis, ka piekrīt ugunspārtraukšanai, kura atkarīga no huti rīcības. "Mēs stingri aicinām huti un tos, kuri viņus atbalsta, izmantot visu savu ietekmi, lai nelaistu garām šo lielo iespēju pievērsties Jemenas iedzīvotāju vajadzībām un rast mierīgu ceļu tālāk," Kerijs sacīja reportieriem Rijādā.

Huti nemiernieku atbalstīšanā tiek apsūdzēta Irāna, kā arī armijas vienības, kuras ir lojālas Jemenas iepriekšējam prezidentam Ali Abdullam Saleham.

Vairākas nedēļas ilgušie gaisa triecieni vairojuši bažas par civiliedzīvotāju bojāeju un samilzušu humāno krīzi.

"ASV joprojām ir dziļi satrauktas par situāciju Jemenas teritorijā, un mēs pilnībā atbalstām centienus veicināt netraucētu humānās palīdzības piegādi," teica Kerijs.

ASV diplomāts arī uzsvēra, ka ASV un Saūda Arābija nerunā par sauszemes karaspēka nosūtīšanu uz Jemenu, lai arī izpostītās valsts valdība pieprasa ārvalstu sauszemes intervenci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!