Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Saūda Arābijas varasiestādes tuviniekiem pēdējo gadu laikā atteikušās atdot vismaz 90 bojāgājušo aktīvistu mirstīgās atliekas, atsaucoties uz "Mirat al-Jazeera" pētījumu raksta Tuvo Austrumu medijs "Al Bawaba".

Pētījumā neesot precizēts, vai aktīvisti nogalināti protestu laikā vai viņiem izpildīti nāvessodi.

Tomēr zināms, ka daļa no tiem esot protestējuši pret Saūda Arābijas faktiskā līdera kroņprinča Mohammeda bin Salmana plānoto megapilsētas Neom projektu Sarkanās jūras krastā. Nogalinātie protestētāji pārsvarā ir vietējie aktīvisti, kuri apdzīvo plānotās pilsētas teritoriju un nav mierā ar piespiedu pārcelšanos uz citu vietu.

Piemēram, mirušo vidū esot saudarābu Hoveiti cilts pārstāvis Abduls Rahims al Hoveiti, kurš šī gada aprīļa pirmajā pusē nogalināts dzimtajā Huraibas ciemā (kartē zemāk), kurā viņa cilts dzīvojusi simtiem gadu. Viņš iepriekš publicējis vairākus Neom projektu kritizējošus video, cita starpā kritizējot apkārtnes piespiedu atbrīvošanu no vietējiem iedzīvotājiem, ko viņš nosaucis par pašmāju terorismu.

Neom megapilsētas tapšana izziņota 2017. gada beigās (attēlā augšā redzams pilsētas vīzijas prezentācijas pasākums) un pasludināta par Salmana ambiciozā Saūda Arābijas ekonomikas pārveides plāna "Vision 2030" centrālo elementu. Plāna vispārīgais mērķis esot mazināt saudarābu atkarību no naftas eksporta, kas ļāvis attīstīt ekonomiku līdz šim, kā arī ļauj finansēt tās reorganizāciju.

Ap pustriljonu vērtās pilsētas būvniecība sākusies ar tās teritorijā iekļauto piekrastes reģiona attīstību un lidostas izbūvi, un, kā liecina aktīvistu publikācijas, šogad uzsākta arī masveidīga vietējo iedzīvotāju pārvietošana, lai varētu nojaukt viņu mājokļus, kuri neatbilst Neom "nākotnes pilsētas" plāniem.

Neom vieta izvēlēta ne tikai starptautiskās kuģniecības "lielceļa" – Sarkanās jūras – ziemeļu piekrastē, bet arī relatīvi tuvu vairākām citām valstīm – Ēģiptei, Izraēlai un Jordānai. Salmans sola, ka pilsēta būšot trīsreiz lielāka par Kipru. Par tās būvniecību atbildīgs Klauss Kleinfelds, kurš agrāk konsultējis arī Krievijas un Ķīnas premjerministrus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!