Foto: AFP/Scanpix

Saūda Arābijas augstākais reliģiskais līderis ir paziņojis, ka Saūda Arābija nav vainojama traģiskaja svētceļnieku drūzmā, kurā gāja bojā 717 cilveki, sestdien ziņoja šīs Tuvo Austrumu valsts mediji.

"Jūs neesat atbildīgs par to, kas notika," sacīja Saūda Arābijas lielmuftijs (musulmaņu augstākais garīdznieks) Abdulazizs al Šeihs, tiekoties ar kroņprinci Mohammedu bin Najefu, kurš ir valsts iekšlietu ministrs, vēstīja oficiālā ziņu aģentūra "Saudi Press Agency" (SPA).

"Jūs nevar vainot par lietām, kuras cilvēks nevar kontrolēt. Nāve un liktenis ir nenovēršami," viņš sacīja ministram, kurš atbild par traģēdijas izmeklēšanu.

Daudzi svētceļnieki uzskata, ka traģēdiju izraisīja policijas īstenota ceļu blokādu un sliktā daudzo tūkstošu cilvēku plūsmu vadība.

Jau vēstīts, ka Saūda Arābijā ceturtdien ikgadējā svētceļojuma laikā izcēlās drūzma, kurā bojā gāja 717 cilvēki.

Traģēdija notika akmeņu mešanas rituāla laikā Minas pilsētā, kur gandrīz divi miljoni svētceļnieku piedalījās hadža pēdējā svarīgākajā rituālā.

Hadža ir viens no pieciem islāma pīlāriem, un katram musulmanim tas jāveic vismaz reizi mūžā, ja viņš ir spējīgs to izdarīt.

Hadžu laikā agrāk bieži bija notikušas drūzmas un ugunsgrēki, bet pēdējo gadu laikā pēc drošības uzlabojumiem tie pārsvarā notika bez incidentiem.

Priekšdarbus šī gada hadžam aptumšoja traģēdija, kad 11.septembrī Mekas Lielajā mošejā nogāzās ceļamkrāns, izraisot 109 cilvēku nāvi.

2006.gada janvārī drūzmā akmeņu mešanas rituāla laikā Minā gāja bojā 364 svētceļnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!