Foto: Publicitātes attēli

Ikviens sociālo mediju lietotājs, sevišķi mikroblogošanas vietnes "Twitter" izmantotāji, "ir zaudējuši šo pasauli un pēcnāves dzīvi", pilsoņus par sociālo tīklu lietošanu ir brīdinājusi Saūda Arābijas reliģiskā policija. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

""Twitter" ir platforma tiem, kam nav nekādas platformas," savā paziņojumā skaidroja reliģiskās policijas priekšnieks šeihs Abduls Latifs Azizs al Šeihs.

Ticības uzrauga paziņojums atspoguļo Rijādas bažas, ka iedzīvotāji izmanto "Twitter", lai apspriestu politiskas un citas jutīgas tēmas. Konservatīvā karaliste piedzīvo vienu no pasaulē ātrākajiem "Twitter" lietotāju skaita pieaugumiem, skaidro BBC.

Pēdējie paziņojumi līdzinās Mekas Lielās mošejas imama aprīlī televīzijā pārraidītā sprediķī teiktajam, ka "Twitter" ir drauds nacionālajai vienotībai. Iepriekš Saūda Arābijas galvenais muftijs "Twitter" lietotājus nosauca par muļķiem, atgādina BBC.

Šie retoriskie uzbrukumi ir daļa no saskaņotas ofensīvas sociālajam tīklam, uzskata BBC korespondents. Daudzi Saūda Arābijas iedzīvotāji "Twitter" lietošanā saskata ātru un efektīvu veidu, kā "atvērt mazus logus" tradicionāli necaurspīdīgajā sabiedrībā, skaidro raidsabiedrība.

"Twitter" tīklā plaši atspoguļoti nesen notikuši protesti valsts austrumu provincēs un pa tiešo no tiesas zāles publicētas fotogrāfijas no cilvēktiesību aktīvistu tiesāšanas, apstrīdot daudzas tabu tēmas konservatīvajā karalistē.

Varas iestādes uz to reaģējušas ieviešot noteikumus, ka "Twitter" lietotāju profili ir jāsasaista ar personas identifikācijas dokumentu. Daudzi interneta aktīvisti ir apcietināti apsūdzībās par ticības noliegšanu, par ko Saūda Arābijā draud pat nāvessods.

Tomēr atsevišķi Saūda Arābijas elites pārstāvji ir brīdinājuši par pārāk stingru vēršanos pret sociālajiem tīkliem. Miljardieris princis Alvalīds bin Talals, kurš sevi prezentē kā reformistu, mēģinājumus ierobežot sociālos tīklus raksturo kā "zaudētu cīņu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!