Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Prominenta Saūda Arābijas sieviešu tiesību aktīviste, kura aizstāvēja sieviešu tiesības vadīt auto un cīnījās par vīriešu aizbildņu sistēmas izbeigšanu, pēc cietumā pavadītām 1000 dienām, ir atbrīvota no ieslodzījuma.

Pēc ģimenes teiktā, Lužaina al-Hatlula ir tikusi atbrīvota no ieslodzījuma pēc tam, kad cietumā pavadījusi gandrīz 3 gadus. "Lužaina ir atgriezusies mājās!", viņas māsa Līna paziņoja Twitter".

Lužainas māsa Līna paziņojumā pauda, ka kaut arī Lužaina atrodas mājās, viņa tomēr nav pilnībā brīva. "Cīņa nav beigusies! Es neesmu pilnībā laimīga, jo nav atbrīvoti pilnīgi visi politieslodzītie," Līnas teikto citē "Al Jazeera".

Al-Hatlula, kura cīnījās par atļauju sievietēm iegūt auto vadītāja tiesības Saūda Arābijā, 2018.gadā tika ieslodzīta un tiesa viņai piesprieda gandrīz sešu gadu cietumsodu par apsūdzībām, kas saistītas ar terorismu. Šī lieta izraisīja starptautisku nosodījumu.

Viņas pirmstermiņa atbrīvošana tika plaši gaidīta, jo tiesnesis atcēla daļu no piespriestā soda. Arī ASV prezidents Džo Baidens pauda atbalstu viņas atbrīvošanai. "Viņa bija spēcīga sieviešu tiesību aizstāve un atbrīvošana no cietuma bija pareizais solis", pauda prezidents.

Kaut arī al-Hatlula ir atbrīvota, viņai jāturpina ievērot strikti noteikumi, tajā skaitā, 5 gadu aizliegums izceļot no valsts un 3 gadu probācija.

Pirmo reizi al-Hatlula tika arestēta 2014.gadā pēc tam, kad mēģināja šķērsot Apvienoto Arābu Emirātu robežu, lai iebrauktu Saūda Arābijā. Par aresta pamatu kalpoja viņas auto vadītāja apliecība, kura AAE bija derīga, bet, iebraucot Saūda Arābijā, tā tika atņemta. Al-Hatlula bija spiesta pavadīt 73 dienas sieviešu ieslodzījuma vietā, kas, kā viņa pati vēlāk pauda, kalpoja par pieredzi veiksmīgāk izveidot savu kampaņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!