Foto: AFP/Scanpix

Pirmdien Saūda Arābijas vadītajai koalīcijai veicot uzlidojumus pret Jemenas huti nemierniekiem, tika bombardētas kāzu svinības ciematā netālu no Sarkanās jūras ostas pilsētas Mohas un gājis bojā vismaz 131 cilvēks, pavēstīja medicīnas dienesti.

Reids tika veikts laikā, kad ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns ikgadējā ģenerālās asamblejas sanāksmē Ņujorkā aicināja koalīciju izbeigt bombardēšanu.

Bans norādīja, ka gaisa triecieni vainojami lielākajā daļā civiliedzīvotāju bojāejas gadījumu.

Vietējais šeihs, kurš bija devies uz notikuma vietu, pastāstīja, ka uzlidojumos vispirms cietis sieviešu paviljons, kurā viņas pulcējās ap līgavu. Otrais trieciens trāpījis atsevišķajam vīriešu paviljonam. Viņš arī norādīja, ka kāzu svinību apkārtnē nav bijušas huti kaujinieku pozīcijas.

Vietējie iedzīvotāji pastāstīja, ka pēdējās dienās koalīcija veikusi intensīvus uzlidojumus huti pozīcijām Mohas apkārtnē.

Saūda Arābijas oficiālā ziņu aģentūra triecienus nekomentēja, bet Saūda Arābijas amatpersona Eiropas Parlamentam sacīja, ka viņa valsts pieturas pie starptautiskajām normām, sniedzot atbalstu Jemenas prezidentam Abdrabuham Mansuram Hadi.

"Protams, vienmēr jebkurā militārā konfliktā būs kādi nāves gadījumi," teica Muhameds bin Amins Al Džefri Briselē.

Pirmdienas notikumus viņš nepieminēja, bet sacīja, ka Saūda Arābija ir "ļoti, ļoti uzmanīga un valdība paziņojusi, ka tā veikusi visus pasākumus, lai šis būtu pats minimālākais šajā apkārtnē."

Uzlidojumi kāzu svinībām notika dienu pēc tam, kad ciematā ziemeļrietumos koalīcijas gaisa triecienos tika nogalināti 19 cilvēki.

Pagājušajā nedēļā uzlidojumos tirgum valsts ziemeļos, kur patvērušies nemiernieki, gāja bojā 73 cilvēki.

Saūda Arābija sāka gaisa triecienus pret huti nemierniekiem šī gada martā, kad Jemenu bija spiests pamest tās starptautiski atzītais prezidents Hadi.

Sunnītu Saūda Arābija baidās, ka huti nemiernieki, kas ir šiīti, ļaus Arābijas pussalā savu ietekmi nostiprināt Irānai.

Patlaban vietējie karavīri ar koalīcijas atbalstu padzinuši nemierniekus no Jemenas dienvidiem un sīvas kaujas turpinās centrālajā daļā.

ANO dati liecina, ka konfliktā gājuši bojā 2000 civiliedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!