Saūda Arābijas vadītā arābu valstu koalīcija ir bombardējusi skolas Jemenā, pārkāpjot starptautiskās humānās tiesības un liedzot tūkstošiem bērnu pieeju izglītībai, piektdien paziņoja cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" (AI).

Koalīcija tika izveidota marta beigās gaisa triecienu veikšanai pret Jemenas šiītu kaujiniekiem hutiešiem, kuri ar Irānas atbalstu cīnās pret Jemenas prezidentam Abdrabuham Mansuram Hadi lojālajiem spēkiem un ir ieņēmuši lielu daļu valsts.

Londonā bāzētā AI aicināja "visas valstis, kuras piegādā ieročus Saūda Arābijas vadītajai koalīcijai, tai skaitā ASV un Lielbritāniju, apturēt visas ieroču piegādes, kas tiek izmantotas starptautisko tiesību pārkāpumu izdarīšanai".

Cilvēktiesību organizācijas ir apsūdzējušas šo koalīciju kara likumu pārkāpšanā un civiliedzīvotāju nogalināšanā, bet koalīcija ir vairākkārt noliegusi, ka tā vērstos pret civiliedzīvotājiem.

AI ziņojumā "Mūsu bērni tiek bombardēti" pavēstīja, ka ir izmeklējusi piecus uzlidojumus skolām, kas veikti laikā no augusta līdz oktobrim. Tajos nogalināti pieci civiliedzīvotāji un ievainoti vismaz 14, tai skaitā četri bērni.

"Dažos gadījumos skolas tika bombardētas vairākkārt, kas vedina uz pieņēmumu, ka tām uzbruka tīšām," teikts ziņojumā.

Uzlidojumu laikā skolās nebija bērnu, tomēr tie nodarīja nopietnu kaitējumu, traucējot vairāk nekā 6500 bērnu izglītību Hadžas, Hodeidas un Sanas provincēs.

"Nevienā no šiem pieciem gadījumiem nav atrasti pierādījumi, ka skolas būtu izmantotas militāriem mērķiem," piebilda AI.

Kopš marta Jemenā, pastiprinoties karadarbībai, ir nogalināti vairāk nekā 5700 cilvēku, no kuriem apmēram puse bija civiliedzīvotāji, liecina ANO dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!