Foto: AFP/Scanpix/LETA
Saūda Arābijas vadītā koalīcija paziņojusi, ka par mēnesi pagarina vienpusējo pamieru Jemenā, kuru ieviesa, lai apturētu jaunā koronavīrusa izplatīšanos, raksta aģentūra "Reuters".

"Koalīcijas vadība atkārtoti apstiprina, ka joprojām ir iespējams veltīt visas pūles visaptveroša un paliekoša miera panākšanai," izteicās koalīcijas pārstāvis Turki al-Maliki.

Iepriekš izziņotais divu nedēļu pamiers noslēdzās ceturtdien. Irānas atbalstītie hutu nemiernieki, pret kuriem Jemenā cīnās Saūda Arābijas koalīcija, noraidīja pirmo pamieru un vairākās provincēs vardarbība ir turpinājusies.

Lai arī līdz šim Jemenā reģistrēts tikai viens saslimšanas gadījums ar jauno koronavīrusu, palīdzības grupas baidās, ka valstī var sākties katastrofāls uzliesmojums, ja vīruss skar iedzīvotājus, kas cieš no nepietiekama uztura. Valstī trūkst arī adekvātas slimības diagnostikas testu iespējas.

Jemenā kopš 2015. gada norisinās pilsoņkarš, kurā ar vietējo iedzīvotāju asinīm faktiski notiek cīniņš starp Saūda Arābiju vienā un Irānu otrā pusē. Saūda Arābija atbalsta Jemenas valdības spēkus un šim mērķim izveidojusi vairāku rietumvalstu atbalstītu koalīciju un ienaidnieku kontrolēto teritoriju blokādi, bet Irāna atbalsta hutu nemierniekus.

Karadarbībā līdz šim bojā gājuši ap 110 000 Jemenas iedzīvotāju un ap 500 Saūda Arābijas iedzīvotāju, bet pēc "Glābiet bērnus" informācijas no karadarbības veicinātā bada vien miruši gandrīz 85 000 bērnu. Tiek lēsts, ka 2017. un 2018. gadā no holēras uzplaiksnījuma dzīvību zaudējuši arī apmēram 2500 cilvēki, vēsta "Pasaules Veselības organizācija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!