Foto: Reuters/Scanpix
Saūda Arābijas vadītā koalīcija otrdien paziņoja par četras nedēļas ilgušo uzlidojumu pārtraukšanu Jemenā, pavēstot, ka likvidējusi Irānas atbalstīto nemiernieku draudus.

Koalīcija paziņoja, ka tās operācijas pārgājušas politiskā fāzē, taču tā saglabā iespējas uzlidojumus atsākt, ja huti nemiernieki tam dos iemeslu, vienlaikus paziņojot, ka turpināsies valsts jūras un gaisa blokāde.

Irāna apsveica šo lēmumu, nodēvējot to par soli pareizā virzienā.

Jau vēstīts, ka Jemenā izraisījies konflikts starp huti kaujiniekiem un prezidenta Abedrabo Mansura Hadi atbalstītājiem. Haotisko situāciju tiecas izmantot arī citi grupējumi, tostarp "Al Qaeda", kas vēlas nostiprināt savu kontroli pār teritoriju.

Hadi ir aizbēdzis uz Saūda Arābiju, kuras vadītā arābu valstu koalīcija pagājušajā mēnesī sāka uzlidojumus huti kaujinieku pozīcijām Jemenā. Saūda Arābija bažījas, ka Jemenā varu varētu pārņemt huti un valsts pietuvināsies tās lielākajai reģionālajai pretiniecei Irānai.

Koalīcija veikusi vairāk nekā 2000 uzlidojumus, ieguvusi pilnīgu kontroli pār valsts gaisa telpu un sagrāvusi nemiernieku infrastruktūru.

Tikmēr ANO Pasaules Veselības organizācija (PVO) otrdien paziņoja, ka vardarbībā Jemenā kopš marta beigām līdz 17.aprīlim dzīvību zaudējuši 944 cilvēki un 3487 tikuši ievainoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!