Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Saūda Arābijas vadītā koalīcija Jemenā divos gaisa triecienos ir nogalinājusi vismaz 26 bērnus, piektdien paziņoja ANO amatpersonas, vēlreiz aicinot neatkarīgi izmeklēt uzbrukumus civiliedzīvotājiem Jemenā.

Vismaz 22 bērni un četras sievietes gāja bojā uzbrukumā ceturtdien, bēgot no kaujām Duraihimi rajonā uz dienvidiem no nemiernieku ieņemtās ostas pilsētas Hudeidas, paziņoja ANO ģenerālsekretāra vietnieks humānās lietās Marks Laukoks. Vēl četri bērni gāja bojā citā gaisa triecienā, kas arī notika ceturtdien Duraihimi rajonā.

"Šī ir otrā reize divu nedēļu laikā, kad Saūda Arābijas vadītās koalīcijas gaisa triecienā ir gājuši bojā desmitiem civiliedzīvotāju," sacīja Laukoks.

Koalīcijas uzbrukumā autobusam nemiernieku ieņemtajā Saadas pilsētā Jemenas ziemeļos 9. augustā tika nogalināti 40 bērni, un ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs aicināja veikt šī uzbrukuma neatkarīgu izmeklēšanu.

Laukoks atkārtoja ANO aicinājumu veikt "objektīvu, neatkarīgu un ātru izmeklēšanu" un sacīja, ka "tiem, kuriem ir ietekme" uz karojošām pusēm, ir jānodrošina civiliedzīvotāju aizsardzība.

Nemiernieku ziņu aģentūra "Saba" vēstīja, ka gaisa triecienā ceturtdien trāpīts autobusam un kādam namam. Koalīcijas dalībvalsts Apvienotie Arābu Emirāti tomēr šajā uzbrukumā vainoja šiītu nemierniekus hutiešus.

Jemenā, kas ir viena no nabadzīgākajām arābu valstīm, gandrīz četrus gadus notiek postoša cīņa par varu starp hutiešu nemierniekiem un starptautiski atzīto valdību, kuru atbalsta Saūda Arābija.

Hutieši 2014. gada beigās ieņēma Jemenas galvaspilsētu Sanu un vairākus citus valsts rajonus. Saūda Arābija un citas arābu valstis, kas atbalsta Jemenas valdību, 2015.gadā sāka gaisa triecienu kampaņu, lai apturētu hutiešu virzīšanos uz Jemenas dienvidu pilsētu Adenu, kur atrodas valdības pagaidu rezidence.

Bruņotais konflikts ir izpostījis Jemenas veselības aprūpes sistēmu un novedis valsti līdz bada slieksnim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!