Foto: Publicitātes foto

Savienotās Valstis uz laiku izvedušas daļu savu spēku no Lībijas, kur saasinājušās cīņas starp konkurējošām valdībām un militāriem grupējumiem.

Lībijā pēdējos gados dislocēts neliels skaits karavīru, kuri palīdzējuši vietējiem spēkiem cīņā ar teroristu organizācijām "Daesh" un "Al Qaida", kā arī palīdzējuši apsargāt diplomātiskās iestādes.

ASV ģenerālis Tomass Valdhauzers, kurš pārrauga ASV karavīrus Āfrikā, sacīja, ka drošības situācija Lībijā kļūst arvien sarežģītāka un neprognozējamāka, bet viņš neatklāja, cik daudz ASV karavīru ir izvesti no Lībijas un cik palikuši.

Lībijas austrumos Tubrukā bāzētajai valdībai lojālā Lībijas Nacionālā armija, ko komandē maršals Halīfa Haftars, pagājušajā nedēļā sāka uzbrukumu Tripolei, kur bāzējas konkurējošā ANO atbalstītā valdība.

Šodien kaujas notiek starptautiskajā lidostā, kas atrodas 25 kilometrus no Tripoles.

Haftars šodien paziņoja, ka viņa spēki veikuši gaisa uzlidojumus konkurējošajiem kaujiniekiem Tripoles piepilsētās.

Arī ANO atbalstītajai valdībai lojālie kaujinieki ziņoja, ka veikuši gaisa uzlidojumus, palēninot Haftara spēku virzīšanos uz priekšu.

Abās pusēs kopš ceturtdienas nogalināti vismaz 23 cilvēki, tostarp civiliedzīvotāji, liecina abu pušu sniegtā informācija.

Kopš 2011. gada, kad NATO atbalstītas sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadīgais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pār šo valsti pretendē divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Pēdējās sadursmes raisījušas bažas, ka Lībija no jauna varētu ieslīgt pilsoņkarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!