Tallinas pilsētas sapulce piektdien Igaunijas galvaspilsētas mēra amatā atkārtoti ievēlēja Centra partijas līderi Edgaru Savisāru. Par Savisāra kandidatūru nobalsoja 43 pilsētas sapulces deputātu, bet 13 balsoja pret.
Koalīcijai, kurā ietilpst Reformu un Centra partijas, Tallinas pilsētas sapulcē ir 43 no 63 mandātiem. Centristiem ir 32 mandāti, bet reformistiem - 11. Saskaņā ar koalīcijas vienošanos mēra amatu ieņem Centra partijas pārstāvis.

Pēc ievēlēšanas Tallinas mēra amatā Savisārs žurnālistiem teica, ka bijis pārliecināts par savu uzvaru un nekādus pārsteigumus nav gaidījis.

"Šīs mēra vēlēšanas atšķiras no daudzām iepriekšējām līdzīgām procedūrām, kad katra balss bija zelta vērta, bet pašas vēlēšanas notika saspringtā gaisotnē," viņš uzsvēra.

Savisārs izvairījās tieši atbildēt uz jautājumu, vai viņš paliks mēra amatā visu termiņu, vai arī tikai līdz pavasarī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

"Nav starpības, vai mērs izpilda saviem vēlētājiem dotos solījumus trīs mēnešos vai trīs gados," viņš teica.

Kā savu galveno uzdevumu Savisārs nosauca sarunu noslēgšanu par pilsētas budžetu.

Partijas "Res Publica" biedri pirms balsošanas paziņoja, ka neatbalstīts Savisāra kandidatūru, jo uzskata, ka līdz martā gaidāmajām parlamenta vēlēšanām viņš nodarbosies ar priekšvēlēšanu kampaņu, nevis kārtos pilsētas jautājumus.

"Tallinai ir vajadzīgs mērs, bet ne uz pusslodzi," uzsvēra deputāti no "Res Publica".

Savisārs kļuva par Tallinas mēru 2001.gada beigās pēc tam, kad saira Tēvzemes savienības, Reformu partijas, Mēreno partijas un krievu politiķu koalīcija pilsētas sapulcē. Tallinas valdošās koalīcijas izjukšanai sekoja arī Igaunijas valdības koalīcijas sairšana.

20.oktobrī notikušajās Igaunijas pašvaldību vēlēšanās Savisārs saņēma rekordlielu atbalstu - par viņu nobalsoja 14 547 vēlētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!