Foto: AP/Scanpix/LETA
Amerikāņu sazvērestības teoriju popularizētājam un radio personībai Aleksam Džounsam tiesa piespriedusi izmaksāt 49,3 miljonus ASV dolāru lielu naudassodu Kontektikutas štata Sandija Huka pamatskolas apšaudē mirušā zēna ģimenei par apgalvojumiem, ka 2012. gadā notikusī apšaude tikusi iestudēta, raksta BBC.

Teksasas štata zvērināto tiesa lēma, ka Aleksam Džounsam jāsamaksā 45,2 miljoni ASV dolāru liela soda nauda par pastrādātajiem pārkāpumiem, kā arī 4,1 miljonu ASV dolāru morālā kompensācija. Šādu soda apmēru tiesa pamatoja ar vēlmi atturēt Džounsu, kura mediju uzņēmumu kopējā vērtība tiek lēsta ap 100 miljoniem ASV dolāru, no viltus ziņu izplatīšanas nākotnē.

Sandija Huka pamatskolā notikušajā apšaudē tika nogalināti 20 bērni un seši pieaugušie. Prasību tiesā pret Džounsu iesniedza Skārleta Lūisa un Nīls Heslins, apšaudē bojā gājušā sešus gadus vecā Džeses Lūisa šķirtie vecāki. Prasītāji norādīja, ka saskārušies ar emocionālu vardarbību no Džonsa sekotāju puses pēc tam, kad Džounss savās informācijas platformās izplatīja maldinošas spekulācijas, ka traģēdija esot inscenēta, bet upuru vecāki – aktieri. Šo "inscenējumu", pēc Džonsa domām, veidojušas ASV varasiestādes, lai liegtu amerikāņiem tiesības iegādāties šaujamieročus.

Alekss Džounss ir ietekmīga radio personība, videoblogeris un ultralabējās tīmekļa vietnes "Infowars" izveidotājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!