Vācijas kanclera Gerharda Šrēdera vadītā Sociāldemokrātiskā partija (SDP) ceturtdien panāca pretrunīgu vienošanos ar kādreizējo komunistu pēctečiem par valdošās koalīcijas veidošanu Vācijas galvaspilsētā Berlīnē.
Divus mēnešu pēc vēlēšanām Berlīnē pilsētas mērs sociāldemokrāts Klauss Vovereits paziņoja, ka viņa partija veidos koalīciju ar postkomunistisko Demokrātiskā sociālisma partiju (DSP).

Analītiķi uzskata, ka šis lēmums nav patīkams kancleram, kurš nākamgad mēģinās kandidēt uz nākamo amata termiņu un ir viesis bažas Vācijas rietumu daļas iedzīvotājos, savukārt vadošie uzņēmēji domā, ka lēmums negatīvi ietekmēs investīciju vidi parādos iestigušajā galvaspilsētā.

"Draud divējādas briesmas. DSP iegūs spēcīgākas pozīcijas, iesaistoties valdībā. Un, ja sadarbība būs veiksmīga, viņi varētu iegūt uzticību. Ja nekas neizdosies, vienmēr var uzvelt vainu iepriekšējai administrācijai, kurā bija iekļauta SDP," sacīja sabiedrisko domu aptaujas institūta "Infratest - Dimap" vadītājs Rihards Hilmers.

Iepriekšējā Berlīnes administrācija izjuka jūnijā pēc apsūdzībām par "Bankgesellschaft Berlin" novešanu gandrīz līdz bankrotam.

Sociāldemokrāti uzvarēja pilsētas vēlēšanās oktobrī, bet tiem bija jāatrod koalīcijas partneris valdības veidošanai. Sarunas ar DSP tika uzsāktas tikai pēc neveiksmīgiem centieniem vienoties ar Zaļo partiju un liberālo Brīvo demokrātu partiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!