Foto: AFP/Scanpix
Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šeible piektdien brīdinājis, ka gadījumā, ja briti nobalsos par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), var sekot domino efekts, bloku pametot arī citām dalībvalstīm.

Viņš arī atzinis, ka eirozona jau tagad gatavojoties Lielbritānijas aiziešanai no ES.

Intervijā žurnālam "Der Spiegel" Šeible norādīja, ka "nedrīkst izslēgt" iespējamos citu dalībvalstu izstāšanās mēģinājumus, ja 23.jūnijā gaidāmajā referendumā briti nobalsos par aiziešanu. "Kā, piemēram, reaģēs Nīderlande, kas tradicionāli bijusi tuva Lielbritānijas sabiedrotā?" retoriski vaicāja ministrs.

Kā liecina aptaujas, ES atbalstītāju un pretinieku izredzes tā dēvētā "Brexit" referendumā ir līdzvērtīgas.

Vienlaikus otrdien publiskotie Pjū pētījumu centra veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka neapmierinātība ar Briseli pieņemas spēkā arī citviet Eiropā, bet franči un grieķi pret ES lolo vēl vēsākas jūtas nekā briti.

Tomēr Šeible pauda viedokli, ka Lielbritānija ir vienīgā dalībvalsts, kas patiesi varētu atstāt bloku, un ka ES izdzīvos. "Ja būs nepieciešams, Eiropa darbosies bez Lielbritānijas," uzsvēra ministrs.

Vienlaikus viņš brīdināja, ka Apvienotās Karalistes ekonomika izstāšanās gadījumā varētu ciest.

"Tas būtu brīnums, ja Lielbritānijai aizejot nebūtu nekādu ekonomisko problēmu," norādīja Šeible, piebilstot, ka viņš kopā ar citiem kolēģiem eirozonā plāno pasākumus, lai mazinātu iespējamo ekonomisko kaitējumu.

Ministrs arī noraidīja iespēju, ka Lielbritānija, izstājoties no ES, varētu saglabāt priekšrocības, ko sniedz dalība kopējā tirgū un kuras šobrīd bauda Šveice un Norvēģija. Abas valstis apmaiņā spiestas akceptēt cilvēku un darbaspēka brīvās pārvietošanās principu, pret ko galvenokārt iebilst tie briti, kas mudina balsot par izstāšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!