Foto: Reuters/Scanpix
Lietuva atbalsta tās teritorijā darbojošās Baltkrievijas opozīcijas organizācijas un plāno palielināt finansiālo atbalstu tām, otrdien paziņoja Lietuvas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Emanuelis Zingeris.

"Mēs atbalstām, ka šeit darbojas [Baltkrievijas] opozīcija, palielināsim finansējumu, izrādīsim politisko atbalstu," otrdien pēc komisijas sēdes žurnālistiem teica Zingeris.

Seima Ārlietu komisija runāja par Lietuvas valsts ierēdņu rīcību, sniedzot Baltkrievijas varas iestādēm informāciju par viena no aktīvākajiem Baltkrievijas cilvēktiesību aizstāvjiem Aļesja Beļacka bankas kontiem un naudas plūsmu tajos. Baltkrievijas cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Vjasna" ("Pavasaris") vadītājs Beļackis, pamatojoties uz Lietuvas sniegto informāciju, ceturtdien tika aizturēts Minskā aizdomās par nodokļu nemaksāšanu.

"Ārlietu komisija pauž dziļas bažas par šiem notikumiem, nožēlo tos un atvainojas," teica Zingeris.

Viņš arī uzsvēra, ka Lietuvā dzīvojošie Baltkrievijas valdošā režīma oponenti var justies drošībā. Zingeris teica, ka Lietuvas sabiedrotie arī turpmāk tikpat droši var sniegt savu finansiālo palīdzību Baltkrievijas opozīcijai.

"Sabiedrotos, citas valstis, kas sniedz palīdzību demokrātijas veicināšanai Baltkrievijā caur Viļņu un Varšavu, mēs noteikti nepievilsim," sacīja Zingeris.

"Tiks izveidots reglaments, kas noteiks, ka ierēdņiem ir jāpainteresējas, vai tā ir krimināllieta vai krimināllietas aizsegā tiek īstenots politiskais pasūtījums izrēķināties ar diktatūras oponentiem," turpmāko rīcību, kā izvairīties no šādām situācijām, klāstīja Seima Ārlietu komisijas vadītājs.

"Tā kā visi ierēdņi ievēro reglamentu, mums ir jāizdomā tāds reglaments, kurā būtu norādīts, ka jāieslēdz dators un jāpaskatās, kas ir šis cilvēks," skaidroja Zingeris. "Nākotnē vajadzētu būt tādai kārtībai, ka ierēdņi nevar atrunāties, ka "mani pirksti neaizsniedzās līdz datoram un es nezināju, ka tas ir vairākkārt Nobela prēmijai nominētais "Vjasna" līderis," ar ironiju notikušo komentēja valdošās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" pārstāvis.

Beļacki par liela apmēra ienākumu slēpšanu, par ko viņam draud līdz pat septiņiem gadiem ilgs cietumsods ar mantas konfiskāciju, ceturtdien aizturēja Minskā, pamatojoties uz Lietuvas Tieslietu ministrijas sniegto informāciju par bankas kontiem, kuru Lietuva sniedza Baltkrievijai pēc Baltkrievijas tiesiskās palīdzības lūguma. Piektdien Beļackim tika noteikts drošības līdzeklis apcietinājums.

Savukārt Lietuva piektdien apturēja tiesiskās palīdzības sniegšanu Baltkrievijas varas iestādēm.

Lietuvas Tieslietu ministrija skaidroja, ka Baltkrievijas varas iestāžu iesniegtajā tiesiskās palīdzības lūgumā Beļacka uzvārds neradīja nekādas aizdomas un ministrija informāciju sniedza, neapzinoties, ka Baltkrievijas puse to izmantos politisku mērķu sasniegšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!