Foto: AFP/Scanpix/LETA

Rīgā otrdien divu dienu vizītē ieradās Francijas prezidents Emanuels Makrons un viņa kundze Brižita Makrona. Augstās amatpersonas pavadošajā delegācijā ir arī trīs Francijas ministri, vairāki parlamentārieši un Eiropas Parlamenta deputāti. Delegācijas sagaidīšanai pie Rīgas pils, abu prezidentu uzrunām otrdienas vakarā, kā arī Makrona un Levita gaitām trešdien Latvijā iespējams sekot teksta tiešraidē portālā "Delfi".

Iepriekšējo reizi augstākā līmeņa abu pušu divpusējās sarunas Latvijā norisinājās pirms 19 gadiem, kad 2001. gadā Rīgu apmeklēja pērn mūžībā aizgājušais Žaks Širaks.

Francijas vēstniece Latvijā Aurēlija Ruajē-Gunēna savas valsts līdera vizīti iepriekš nodēvēja par draudzības žestu. Kā liecina arī delegācijas sastāvā esošie ārlietu, aizsardzības un Eiropas lietu ministrs, abu pušu sarunās galvenokārt tiks apspriesti mūsu reģiona drošības jautājumi, tostarp attiecības ar Krieviju un Baltkrieviju, Eiropas Savienības nākotne, kā arī Eiropas Zaļais kurss.

Vizīte norisinās tā dēvētā "protokola burbulī" – abu pušu pārstāvji nesarokojas, valkā sejas maskas, dokumentus paraksta katrs ar savu pildspalvu, turklāt delegācijas pārvietojas nošķirti.

Seko līdzi Emanuela Makrona gaitām Latvijā:

Francija ir bijusi Latvijas sabiedrotais pirms 100 gadiem Brīvības cīņās, kā arī atzina Latviju de jure 1921. gadā. "Mūsdienās Francija NATO ietvaros ir daudz ieguldījusi Baltijas reģiona drošībā, tāpēc divpusējo attiecību un dialoga stiprināšana starp Latviju un Franciju ir ļoti nozīmīga," pirms vizītes uzsvēra Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andris Teikmanis.

Vizītes programma īsumā:

Pirmajā dienā, 29. septembrī:

  • Latvijas prezidents Egils Levits Francijas prezidentu un viņa kundzi sagaida Rīgas pilī, kur tiek aizvadītas abu valstu delegāciju sarunas.

Otrajā dienā, 30. septembrī:

  • Francijas prezidents tiekas ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu.
  • Makrons apmeklē Latvijas Okupācijas muzeju, noliek ziedus pie Brīvības pieminekļa un dodas pastaigā pa Vecrīgu.
  • Francijas līderis Latvijas Nacionālajā bibliotēkā piedalās apaļā galda diskusijā par demokrātiju digitālajā laikmetā. Diskusijā piedalīsies arī Levits, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts, fonda atvērtai sabiedrībai DOTS izpilddirektore un sarunu festivāla "Lampa" direktore Ieva Morica, domnīcas "Sabiedriskās politikas centrs Providus" direktore un vadošā pētniece Iveta Kažoka un Latvijas ANO Jauniešu delegāte Natālija Knipše.
  • Vizītes noslēgumā Francijas prezidents ar kundzi dāvinās grāmatu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Tautas grāmatu plauktam.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!