Zinātnieki konstatēja, ka peļu smadzenes aktivizējas, kad tiek saosts īstais partneris. Tiek uzskatīts, ka zinātniekiem pirmo reizi izdevies dziļāk ielūkoties dzīvnieku smadzenēs notiekošajos procesos, kad peles izmantoja "sesto prātu".

Feromonus izdala visdažādākie zīdītāji, kas ķīmiskos signālus var saost ar deguna dobumā izvietotajiem receptoriem. Feromoni ir ķīmiskas vielas, ko dzīvnieki izmanto saziņā ar saviem sugas brāļiem un māsām, norādīja pētījuma līdzautors Lorenss Kacs. Feromoni minimāli palīdz dzīvnieka identitātes noteikšanā, taču tie ir ļoti nozīmīgi reproduktīvajā uzvedībā.

Lai sekotu feromonu ietekmei, Djūka universitātes medicīnas centra un Hovarda Hjūdža medicīnas institūta kopējā pētījumā zinātnieki peļu smadzenēs ievadīja tievas elektrodu zondes. Uztverto elektrisko aktivitāti pārvadīja uz skaņas ierīci, iegūstot kaut ko līdzīgu Geigera skaitītājam. Līdzko peles nervu šūnas uztvēra kāda īpašu stimulatoru, skaitītājs fiksēja krasu signālu daudzuma pieaugumu.

Tādējādi pētniekiem izdevās izpētīt kā darbojas dzīvnieku feromonu analīzes sistēma, veidojot savdabīgus peļu "feromonu attēlus". Tieši šie "attēli" pelēm ietekmēja partneru izvēli, mātes un bērnu attiecības, kā arī citus uzvedības parametrus. Par cilvēku spēju uztvert feromonu signālus zinātnieki joprojām nav vienisprātis. Nav skaidri zināms, vai cilvēkam ir tāda smadzeņu daļa, kas spēj apstrādāt šādu informāciju.

Ir gūti droši pierādījumi cilvēku spējai reaģēt uz feromonu signāliem, uzskata Kacs, vienlaicīgi atzīstot, ka atšķirībā no pelēm cilvēkiem tomēr daudz nozīmīgāka ir vizuālā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!