Divi miljoni sieviešu un bērnu tiek pārdoti seksa verdzībā visā pasaulē, un robežu šķērsošanas un citu tirdzniecības barjeru atvieglojumi ir vēl vairāk saasinājuši šo problēmu, teikts ASV "DePaul" universitātes Starptautisko cilvēktiesību likumu institūta pētījumā.
Latvija, Lietuva un Igaunija ir kļuvušas par Rietumeiropas seksa centriem, kuros darbojas sievietes no bijušās Padomju Savienības, citējot apjomīgā pētījuma rezultātus, ziņo aģentūra "United Press International" (UPI).

"DePaul" universitātes institūta ziņojumā konstatēts, ka 80 procenti cilvēku, kuri tiek pārdoti seksa verdzībā, ir jaunāki par 24 gadiem, turklāt daži bērni ir pat sešus gadus veci. Ik gadu aptuveni 30 tūkstoši cilvēki iet bojā no ļaunprātīgas izmantošanas, spīdzināšanas, nevērīgas izturēšanās un slimībām.

"Šo parādību veicina nabadzība un vienaldzība pret sieviešu un bērnu tiesībām, kā arī konflikti un politiskie nemieri dažādās pasaules daļās," teikts institūta ziņojumā, kas tapis pēc trīs gadus ilgiem pētījumiem seksuālās ekspluatācijas jomā visas pasaules mērogā. "Liberalizētās robežas un to šķērsošanas atvieglojumi ir pārvērtuši cilvēku kontrabandu par ienesīgu kriminālo biznesu."

Aptuveni puse verdzībā pārdoto cilvēku nonāk starptautiskajā tirgū, teikts ziņojumā, taču valstis, uz kurām viņi tiek pārdoti, neuzskata šos cilvēkus par upuriem. "Upuriem nav neviena, pie kā vērsties pēc palīdzības," konstatēts ziņojumā. "Likuma sargi bieži vien ir noslēguši slepenu vienošanos ar kontrabandistiem un ekspluatētājiem, un tie, kuriem upuri lūdz palīdzību, atgriež viņus sagūstītājiem. Viņu bezcerība un izmisums nav aprakstāmi."

Pētījuma autori apgalvo, ka upurus bieži padara par narkomāniem, lai būtu vieglāk viņus kontrolēt un piespiest veikt zināmas darbības, ziņo UPI.

Statistika liecina, ka pēdējos 10 gados seksa biznesā Rietumeiropā pārdoti 300 tūkstoši sieviešu, un kopš 1990.gada 80 tūkstoši sieviešu un bērnu no Mjanmas, Kambodžas, Laosas un Ķīnas pārdoti Taizemes seksa industrijai.

Afgāņu sievietes tiek pārdotas prostitūcijā Pakistānā par aptuveni 600 rūpijām (apmēram divarpus latu) par mārciņu viņu svara.

Aptuveni 50 tūkstoši Āzijas, Latīņamerikas un Austrumeiropas sieviešu un bērnu kontrabandas ceļā tiek nogādāti ASV seksuālai izmantošanai, un parastā takse ir no 12 līdz 18 tūkstošiem dolāru par vienu cilvēku, ziņo UPI.

Aptuveni 1000 sieviešu no bijušās Padomju Savienības ir kļuvušas par prostitūtām Izraēlā apmaiņā pret legāliem dokumentiem.

Šādā stāvokli pētījuma autori vaino ekonomiskos apstākļus, jo kontrabandisti izmanto ģimenes, kas ir tik nabadzīgas, ka tās ir ar mieru pārdot bērnu par dažiem simtiem dolāru, kas veidotu viņu gada ienākumu.

"Relatīvi labi apmaksāts darbs kādā ārvalstī, kurā netiek prasīta valodas vai kāda amata prasme, piemēram, mājkalpotājas darbs, ir pietiekami valdzinošs, lai ievilinātu neko ļaunu nedomājošas sievietes un bērnus vervētāju un kontrabandistu nagos," teikts pētījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!