Foto: Reuters/Scanpix

Šokējošais seksuālo uzbrukumu vilnis Jaungada svinību laikā Ķelnē varētu būt apzināti plānots, svētdien paziņojis Vācijas tieslietu ministrs Heiko Māss.

"Lai tāds cilvēku pūlis satiktos un izdarītu šādus noziegumus, tam būtu jābūt kaut kā izplānotam," viņš sacījis izdevumam "Bild am Sonntag". "Neviens man neiestāstīs, ka tas netika koordinēts vai plānots. Pastāv aizdomas, ka tika izraudzīts īpašs datums un [izmantota] paredzamā cilvēku pulcēšanās."

Pēc ministra teiktā, ja šīs aizdomas apstiprināsies, notikušais iegūs jaunu pavērsienu.

Atsaucoties uz konfidenciāliem policijas ziņojumiem, izdevums vēsta, ka daži ieceļotāji no Ziemeļāfrikas sociālajos tīklos izplatījuši aicinājumus Vecgada vakarā pulcēties Ķelnē. Atsaucoties uz šiem pamudinājumiem, turp devušies jauni vīrieši ne tikai no Vācijas, bet pat no Francijas un Beļģijas.

Kā paziņojusi Ķelnes policija, tā jau reģistrējusi kopumā 379 dažādas apsūdzības par Vecgada vakarā pieredzēto vardarbību, sākot no zādzībām un uzmākšanās gadījumiem līdz pat divām izvarošanām, un lielākā daļa aizdomās turēto ir patvēruma meklētāji vai nelegālie imigranti no Ziemeļāfrikas valstīm.

Kancleres Angelas Merkeles piekoptās "atvērto durvju" imigrācijas politikas pretinieki tikmēr arvien uzstājīgāk norāda, ka tieši nekontrolētā imigrācija ir Ķelnē un arī citās Vācijas pilsētās pieredzēto uzbrukumu tiešs cēlonis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!