Tiesa Japānā trešdien piesprieda nāvessodu sektas "Aum Shinri Kyo" ("Augstākā patiesība") augstai amatpersonai Tomomasam Nakagavam par daudzu cilvēku noslepkavošanu, 1995.gadā ieplūdinot zarīna gāzi Tokijas metro, un par 10 citiem noziegumiem.
41 gadu vecais Tomomasa Nakagava ir bijušais ārsts, kurš kļuva par vienu no galvenajiem "Aum Shinri Kyo" dibinātāja Sjoko Asaharas palīgiem. Viņš ir desmitais šīs sektas loceklis, kuram piespriests nāvessods. Neviens no nāvessodiem vēl nav izpildīts, un visi uz nāvi notiesātie grasās pārsūdzēt spriedumus augstākas instances tiesā.

Prāvās pret "Aum Shinri Kyo" dalībniekiem kulminācija ir gaidāma 27.februārī, kad tiks pasludināts spriedums 48 gadus vecajam sektas guru Asaharam, kura īstais vārds ir Čidzuo Macumoto. Visvairāk apsūdzību šajās prāvās ir izvirzīts Asaharam, kuru tiesā par 13 noziegumiem, bet Nakagava ar apsūdzībām 11 noziegumos ir otrajā vietā.

Tokijas apgabaltiesa konstatēja, ka Nakagava, sadarbojoties ar Asaharu un citiem sektas locekļiem, nogalinājis vismaz 24 cilvēkus no 1989. līdz 1995.gadam. Nakagavam bija svarīga loma zarīna ražošanā un lietošanā vairākos gadījumos, tostarp uzbrukumā Tokijas metro, kurā tika nogalināti 12 cilvēki un tūkstošiem saindējās.

1989.gadā noslepkavojot pret sektu noskaņota advokāta ģimenes locekļus, Nakagava pašrocīgi nosmacēja vienu gadu vecu zēnu. Nakagava bija Asaharas galvenais ārsts un arī vadīja sektas Ģimenes aģentūru, kas aprūpēja Asaharu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!