Foto: Reuters/Scanpix

Pēc pārbaužu pastiprināšanas pie Šengenas zonas ārējās robežas starp Slovēniju un Horvātiju piektdien izveidojušās garas automašīnu rindas.

Pārbaužu pastiprināšana uz robežas sakritusi ar Lieldienu brīvdienu sākumu Austrijā, Vācijā un Šveicē. Rezultātā simtiem cilvēku, kas nodomājuši doties brīvdienās uz Dienvideiropu, ir iestrēguši uz robežas.

Obrežjes robežpunktā cilvēkiem nākas gaidīt rindā vismaz divarpus stundas, lai izbrauktu no Šengena zonas, liecina Slovēnijas ceļu satiksmes mājaslapā publiskotā informācija. Tikmēr autobusiem, kas vēlējās iebraukt Slovēnijā no Horvātijas, nācies stāvēt rindā aptuveni trīs stundas vai ilgāk.

Horvātija ir Eiropas Savienības (ES) valsts, bet neietilpst Šengenas zonā.

Slovēnija kontrolē 670 kilometrus robežas ar Horvātiju un bija viena no galvenajām tranzīta valstīm tā dēvētajā Balkānu migrācijas maršrutā, līdz tas pērnā gada martā tika slēgts.

Līdz šim sistemātiska kontrole uz robežas tika veikta tikai to valstu pilsoņiem, kas neietilpst ES, bet tagad tiek pārbaudīti visi, žurnālistiem ceturtdien norādīja Slovēnijas policijas priekšnieks. "Rezultātā robežpolicijai būs četras reizes vairāk darba un attiecīgi garākas rindas," viņš piebilda.

Horvātijas premjerministrs Andrejs Plenkovičs aicināja cilvēkus būt pacietīgiem, kamēr tiek ieviesta jaunā sistēma.

ES ceturtdien paziņoja, ka pārbaužu pastiprināšanas uz Šengenas zonas ārējās robežas nepieciešama, lai novērstu, ka ES atgriežas personas, kas pievienojušās džihādistiem Sīrijā un Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!